'Bemanning olieschip nam extreem risico'

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Het Openbaar Ministerie vervolgt een oliehandelaar voor illegale chemische bewerking in 2013 van een lading nafta enkele kilometers uit de kust van Scheveningen. Volgens het radioprogramma 'Argos' en het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico onstond daarbij een levensgevaarlijke situatie.

De zaak dient volgende week donderdag voor de rechtbank in Rotterdam en doet denken aan het schandaal rond de Probo Koala. Dat schip vervoerde in 2006 vergelijkbaar vervuilde nafta, wat uiteindelijk werd gedumpt in een sloppenwijk bij Abidjan in Ivoorkust. Daardoor zijn vermoedelijk vijftien mensen omgekomen. In dit geval werd zo'n dumping uiteindelijk voorkomen en is het afval verwerkt in de Rotterdamse haven. Nafta is een restproduct bij olieraffinage.

Uit de reconstructie door Argos en Investico, die vandaag door Argos wordt uitgezonden, blijkt dat op dit schip een poging is gedaan het zwaar vervuilende zwavel uit de nafta te halen door het te vermengen met 'caustic soda' (natriumhydroxide, ook gebruikt in gootsteenontstopper). Als dat gelukt was, had de nafta kunnen worden vermengd met benzine en verkocht kunnen worden in Afrikaanse landen. Het chemische proces mislukte echter, en daarbij zou volgens bronnen van Argos en Investico een extreem gevaarlijke situatie zijn ontstaan. "Als dat aan wal gebeurt huur je een speciaal bedrijf in om de situatie op te lossen.", aldus een van hen. Bij deze aanpak riskeer je "de boel op te blazen". Eén vonk had tot een grote explosie kunnen leiden, aldus de deskundigen.

De inspectiediensten hadden wel een mogelijkheid om in te grijpen, omdat het schip, de Franz Schulte, de haven invoer om drinkwater en nieuwe natriumhydroxide in te nemen. Inspectiedienst ILT ging aan boord, maar liet het schip de haven verlaten om het chemische proces af te maken. Tenminste, dat verklaren woordvoerders van de oliehandelaar en de rederij van het schip. ILT-directeur Nieuweboer ontkent dat zijn inspecteurs dat hebben toegestaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden