Beloond voor zuivere koffie

In de Delftse Vierhovenkerk werd de Fairtrade-prijs uitgereikt. (MAARTEN HARTMAN) Beeld
In de Delftse Vierhovenkerk werd de Fairtrade-prijs uitgereikt. (MAARTEN HARTMAN)

De Vierhovenkerk in Delft kreeg gisteren als eerste kerk in Nederland de titel Fairtrade Kerk uitgereikt. „Doe wat je gelooft en geloof wat je doet.”

Irene de Pous

Vandaag is een bijzondere dag. Met die woorden opende dominee Marco Visser gisterochtend de dienst in de Vierhovenkerk in Delft. Op de muur naast zijn preekstoel maakt een projectie al duidelijk waarom. Daar staat de uitreiking van de titel ’Fairtrade Kerk’ aangekondigd, na afloop van de dienst. De Vierhovenkerk is de eerste kerk in Nederland die de titel krijgt. Maar, waarschuwt de dominee in zijn preek, de eersten zullen de laatsten zijn.

De titeluitreiking is onderdeel van de Fairtrade Gemeente campagne, een gezamenlijk initiatief van Stichting Max Havelaar, ontwikkelingsorganisatie Icco, COS Nederland en de landelijke vereniging van Wereldwinkels. Gemeentes waar veel werk wordt gemaakt van het kopen en onder de aandacht brengen van fair trade producten, kunnen de titel ’Fairtrade Gemeente’ aanvragen. Omdat het traject hier naar toe vaak lang is, kunnen ook scholen en kerken een fairtrade titel krijgen, om zo als eerste mijlpaal te dienen.

Als de dominee na een kopje zuivere koffie de uitreiking wil inleiden, werkt het geluid even niet. „Een toepasselijke vergelijking”, zegt Visser als de microfoon het weer doet. „Het geluid komt langzaam op gang, net als onze activiteiten. De titeluitreiking van vandaag is geen revolutie, maar het resultaat van een geleidelijk proces.”

Het begon met een standje in de kerk van de Wereldwinkel. Een aantal jaar geleden ging de Vierhovenkerk over op eerlijke koffie. Zuivere thee wordt er sinds een half jaar geschonken. „Eerst nog met Pickwickthee ernaast, want mensen dachten dat het anders smaakte”, zegt Visser. In april dit jaar besloot de kerkenraad van alle producten uit ontwikkelingslanden, waar mogelijk, de fairtrade variant aan te schaffen.

Om de titel ’Fairtrade Kerk’ te krijgen is niet alleen een eerlijk inkoopbeleid van belang. Ook moet de kerk via zijn publicaties en acties eerlijke handel onder de aandacht brengen. Zo organiseert de Vierhovenkerk ’eerlijke’ maaltijden, staat er een eerlijke kledingshow op het programma en een fotowedstrijd met het thema ’eerlijk delen’.

Al met al genoeg om de titel te krijgen, concludeert Marjoleine Motz van Icco. Met de aansporing het hier niet bij te laten, overhandigt zij onder applaus van de gemeente een klein bord met daarop ’Fairtrade Kerk’ aan de voorzitter van de kerkenraad. Motz hoopt dat de kerk een motor wordt voor de gemeentecampagne van Delft. De kerkgangers kregen daarom kaartjes uitgedeeld om in de supermarkt naar fairtrade producten te vragen.

Dominee Visser is trots op de titel. Maar in zijn preek die ochtend waarschuwde hij wel voor het gevaar van criteria. Die spelen bij het toekennen van de titel Fairtrade Kerk een belangrijke rol. „We moeten elkaar niet op criteria afrekenen. Iemand die zuivere koffie drinkt, is niet beter dan iemand die dat niet doet. Paulus schreef dit al in zijn brieven over voedselvoorschriften aan de Romeinen. Wie zwak zijn van geloof hebben criteria nodig, wie sterk zijn niet. Doe wat je gelooft en geloof wat je doet, zegt Paulus.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden