’Beloon duurzame huiseigenaar’

Scheld de overdrachtsbelasting van 6 procent bij de verkoop van een woning - gedeeltelijk - kwijt, als de nieuwe eigenaar deze energiezuiniger maakt. Dat voorstel doet Jan Terlouw, voorzitter van het Platform Energietransitie in de Gebouwde Omgeving.

„De overheid zou van de gedeeltelijke kwijtschelding van de overdrachtsbelasting een beleidsinstrument moeten maken”, zegt Terlouw, zelf natuurkundige en oud-minister van economische zaken. „Het zou mooi zijn als in een nieuw regeerakkoord een dergelijk voorstel in de een of andere vorm zou zijn opgenomen.”

Het idee van Terlouw is in lijn met de Europese Richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD), die in 2002 is aangenomen en inmiddels ook door Nederland bijna geheel is overgenomen. Vanaf 1 januari 2007 wordt deze richtlijn geleidelijk ingevoerd. Als er voldoende adviseurs zijn die energielabels mogen uitgeven, wordt het verplicht om bij een huizentransactie zo’n label te overleggen, dat precies aangeeft hoe energiezuinig een woning is.

Het platform van Terlouw speelt daarop in. „De overheid kan straks eenvoudig vaststellen of een nieuwe bewoner zijn huis zodanig heeft opgeknapt dat het zuiniger is. Een eigenaar kan zijn huis naar een hoger niveau tillen. Het voordeel van deze maatregel is dat je er morgen mee kunt beginnen”, zegt Terlouw. „Het is voor de korte termijn de meest kansrijke weg die we kunnen inslaan.”

Terlouws platform, dat werd opgericht in mei, is een gezelschap van onder anderen bouwondernemingen, een woningcorporatie, een consumentenorganisatie, wetenschappers en milieuorganisaties. Het maakt deel uit van de bredere energietransitie, die zich hard maakt voor een duurzame energievoorziening over vijftig jaar. Het platform heeft de opdracht het energiegebruik in gebouwen in een hoger tempo omlaag te brengen en zo de uitstoot van CO2 te beperken.

„In de bebouwde omgeving kan reusachtig veel bespaard worden”, zegt Terlouw. Wel 35 procent van het Nederlandse energieverbruik vindt plaats in woningen en bedrijfsgebouwen. Over een zeer lange termijn, tot 2050, kan zelfs 80 procent minder energie worden gebruikt, is de verwachting.

Voorlopig is het nog niet zover. „De ideeën die wij hebben ontwikkeld, moeten betaald worden”, zegt Terlouw. Zijn platform vindt dat financiering snel moet worden geregeld en dat de rijksoverheid daar een rol in moet spelen.

Het platform ziet in totaal drie wegen – ‘transitiepaden’ in jargon – om het energiegebruik drastisch te verminderen. Als eerste: het stellen van wettelijke regels en voorwaarden, zoals de creatieve kwijtschelding van de overdrachtsbelasting. Als tweede: het op grote schaal renoveren van bestaande oudere woningen, waarbij deze geïsoleerd worden en van zuinige verwarmingssystemen worden voorzien. Als derde: het sterk stimuleren van technische innovatie in speciale pilot-projecten. „Je moet daarbij denken aan nieuwe manieren om woningen te isoleren, te verwarmen en te ventileren. Wat we daarvan leren, kunnen we toepassen bij de renovatieplannen”, zegt Terlouw.

Het platform ziet nog wel allerlei regels die investeringen in energiezuinigheid belemmeren. „Daar moeten we eens goed naar kijken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden