Beloofd jachtverbod blijkt losse flodder

Voorstel PvdD kansloos nu PvdA met Dijksma meegaat

Wanneer Marianne Thieme vandaag de vergaderzaal van de Tweede Kamer binnenstapt, spookt er één zin door haar hoofd: belofte maakt schuld. Die belofte is gedaan door een meerderheid van de Kamer en luidt: de vrije jacht op dieren moet verboden worden. "Lijkt me glashelder", zegt de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Het is tijd voor boter bij de vis.

De Kamer debatteert vanavond en komende maandag over het voorstel van Thieme om een einde te maken aan het 'voor het plezier doden' van konijnen, hazen, wilde eenden, houtduiven en fazanten. Ze zal haar collega's aan hun woord houden. Maar ze weet ook: die steun, waarop twee jaar geleden nog zicht was, is weg.

Voor de dierenpartij is er een duidelijke schuldige: de PvdA. De regeringspartij heeft zich in het verleden herhaaldelijk tegen het jagen gekeerd. In het laatste verkiezingsprogramma staat: 'De plezierjacht moet worden verboden'. In 2013 werd dit nog eens vastgelegd in een natuurnota: 'Jacht mag geen sport zijn'. Thieme zag het glimlachend aan.

Maar niets is zo veranderlijk als een politieke opvatting. Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, natuur) heeft intussen haar eigen Natuurwet gepresenteerd, met daarin voorstellen voor de jacht. Kort gezegd: dat verbod op de jacht komt er niet. Wel moeten jagers vooraf 'afschotplannen' ter goedkeuring bij de provincie indienen waarin staat wélke dieren ze willen schieten, waar en hoeveel. Dat moet leiden tot 'een duurzame jacht'.

Het is een overduidelijk compromis van de coalitiepartijen PvdA en VVD. Voor de liberalen was een verbod op de jacht onacceptabel. Thieme beschuldigt de PvdA nu van kiezersbedrog: "De partij heeft campagne gevoerd met een jachtverbod, onlangs nog bij de Statenverkiezingen." Wat haar teleurstelt is dat de coalitiepartij zich lijkt neer te leggen bij het plan van de eigen staatssecretaris. "In het regeerakkoord is hier niets over afgesproken. Het speelveld ligt dus open." PvdA-Kamerlid en natuur-woordvoerder Henk Leenders wil er desgevraagd niet op reageren.

Ook aan de andere kant van het politieke spectrum klinkt kritiek op Dijksma. Het CDA waarschuwt voor een bureaucratisch gedrocht, als jagers straks nog meer tijd kwijt zijn aan papierwerk. Ook de VVD zit daarmee in haar maag. CDA-Kamerlid Jaco Geurts: "We moeten het jagers een beetje makkelijker maken." Hij verlangt terug naar de tijd van Henk Bleker, zijn partijgenoot en staatssecretaris in het vorige kabinet, die de lijst met vrij bejaagbare dieren juist wilde uitbreiden.

Ondertussen roeren de jagers zich stevig. De Koninklijke Jagersvereniging (KNJV) noemt de nieuwe regels 'onacceptabel'. De 'benuttingsjacht', zoals woordvoerder Janneke Eigeman het noemt, wordt als gevolg van extra regelgeving 'onmogelijk gemaakt'. De jagersvereniging wijst op de gevolgen hiervan. Eigeman: "Jagers zorgen voor betere verkeersveiligheid, registreren afvaldumpingen op hun terrein, leggen wildakkers en bloemenranden aan." Dat dreigt uiteindelijk, zegt ze, samen met de jacht te verdwijnen.

Marianne Thieme ziet, hoewel haar voorstel afkoerst op de prullenbak, een klein lichtpunt. Het aantal vrij bejaagbare dieren was ooit zestig, later 29 en is nu nog vijf. Maar daar stokt de teller.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden