Belonen werkt beter dan straf

Moeten mensen met een bijstandsuitkering een tegenprestatie leveren? Uit het grote aantal reacties blijkt dat lezers daar zeer huiverig tegenover staan.

Zetje
Natuurlijk is het goed om iets terug te voor de maatschappij als je een bijstandsuitkering ontvangt. Het is goed voor de samenleving, maar nog belangrijker: ook voor je zelf. Door mee te doen, maak je meer kans op de regie over je eigen leven, en met werk uiteindelijk ook weer je eigen financiële onafhankelijkheid. Sommigen hebben een zetje (verplicht meedoen) nodig. De meesten worden er per saldo veel gelukkiger van.

Jos van Loozenoord Austerlitz

Normaal beloond
Ik ben na 22 jaar weggereorganiseerd uit mijn baan, zonder enige eigen keuze. Ik voelde me als een stuk vuil aan de kant gezet. Het voorbeeld dat Wilma Kieskamp geeft van iemand die zich in de bijstand weer 'nuttig' voelt dankzij verplicht vrijwilligerswerk, doet afbreuk aan het feit dat honderdduizenden mensen hun baan verloren hebben. Moeten zij allemaal vrijwilliger worden? Ik stuurde in vijf jaar tijd meer dan tweeduizend sollicitaties en heb nog steeds geen baan gevonden. Heb als zzp'er geprobeerd voor mezelf te beginnen maar de concurrentie is moordend, en niet lonend. Ik wil dolgraag werken, maar niet vanuit de bijstand, ik wil op een normale manier beloond worden voor mijn werk.

R. de Vries Amsterdam

Banen maken
Er is een bredere visie nodig dan iets terugdoen voor een bijstandsuitkering. Waarom niet echte banen maken van een hoop werkzaamheden die blijven liggen, inclusief vrijwilligerswerk. Beloon dit werk met een salaris ter hoogte van een bijstandsuitkering met een toeslag. En aan mensen die helemaal niets willen, heeft niemand wat. Laat die dan maar met rust.

Harmen Hart Amsterdam

32 uur

Begin jaren tachtig was de werkloosheid ook hoog. Arbeidstijdverkorting gaf toen voor een gedeelte een goede oplossing.

Het zou goed zijn als in de sectoren waar veel werkloosheid is ouderen korter zouden gaan werken om jongeren in de gelegenheid te stellen aan het werk te gaan. Mogelijk door bij een leeftijd van 58 jaar over te gaan naar 32 uur per week.

Hilbrand Schuurmans Bolsward

Wrang
Iets terugdoen voor de bijstand hoeft niet vernederend te zijn, maar wanneer je baan is wegbezuinigd en je vervolgens als vrijwilliger weer je eigen werk kunt gaan doen, bijvoorbeeld in de bibliotheek of op een basisschool, dan is dat toch wel wrang.

André Koelewijn Delft

Eerlijke politiek
Iets terugdoen voor de bijstand? Dan moet ook het omgekeerde gelden. Iedereen die vrijwilligerswerk doet in ziekenhuizen, verzorgingshuizen, bij sportverenigingen en natuurorganisaties, krijgt dan ook een inkomen voor zijn inzet voor de samenleving. Dat is eerlijke politiek.

Bertha Krajenbrink De Heurne

Wie niet werkt ...
Ik vind het een burgerplicht voor mensen in de bijstand om een vrijwilligerswerktaak op zich te nemen. We moeten terug naar 'Wie niet (vrijwillig) werkt zal ook niet eten'. Ja dat is hard. Maar het geeft meer voldoening om te weten nuttig te zijn, dan om met je ziel onder je arm rond te lopen.

Arie Slobbe Enkhuizen

Kruideniersmentaliteit
Ik proef de Hollandse kruideniersmentaliteit: 'voor wat, hoort wat' en - zoals de VVD stelt - 'wie in de bijstand zit, moet zijn stinkende best doen'. Anders krijg je geen steun. Natuurlijk moet iedereen naar vermogen iets terugdoen. Maar in deze discussie worden bijstandtrekkers op suggestieve wijze gestigmatiseerd.

Bart van der Woude Leusden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden