Bellingwedde begint met 'carpool' voor scootmobiels

Plattelandsgemeente hoopt geld te besparen met intekenlijst

Wat doe je als kleine plattelandsgemeente als je je bevolking rap ziet vergrijzen en de zorgkosten omhoog gaan, maar je tegelijkertijd drie tot vier ton moet bezuinigen op de begroting? Dan vraag je ouderen om hun scootmobiel met anderen te gaan delen. Althans, dat is de manier waarop de Oost-Groningse gemeente Bellingwedde (9200 inwoners) tienduizenden euro's wil besparen.

"Het idee is ontstaan in samenspraak met het lokale zorgcentrum", licht burgemeester Erik Triemstra toe. "Scootmobiels staan daar vaak ongebruikt op de gang wegens ziekte of omdat ouderen niet weten hoe ze het wagentje moeten bedienen."

Dat kan efficiënter, vond zowel gemeente als zorgcentrum. Na de zomer willen zij intekenlijsten introduceren zodat ouderen een scootmobiel kunnen reserveren voor een ritje naar de supermarkt of een bezoek aan familie of vrienden.

Bellingwedde hoopt met het carpoolsysteem het aantal scootmobiels te verminderen en geld te besparen op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, die gemeenten verplicht te zorgen voor de opvang en begeleiding van kwetsbare groepen.

"We kijken of we er met minder scootmobiels toch voor kunnen zorgen dat mensen weerbaar en mobiel blijven", zegt Triemstra. "Maar we willen niemand tekort doen. Mensen moeten wel in staat blijven een boodschap te doen wanneer hen dat uitkomt."

Triemstra zegt al positieve reacties te hebben ontvangen van Groningse buurgemeenten die ook speuren naar in te dammen kostenposten op de begroting. "Het is voor kleine gemeenten vaak lastig om structureel te bezuinigen op de uitgaven", aldus de burgemeester van dorpen als Blijham en Bellingwolde.

"We zijn al gestopt met schoolzwemmen, kijken naar de bibliotheken en we korten op het beheer van het buitengebied, maar dat is niet genoeg. Dan moet je ook kijken of je andere zaken beter kunt organiseren, zoals de zorg."

De gemeente zoekt door naar manieren om zorgkosten te besparen. Zo zouden schoolbusjes best scholieren én ouderen kunnen vervoeren. Nu rijden die busjes vaak leeg terug naar de taxistandplaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden