Bellingcat: Man die MH17-onderzoeksteam zoekt, is Russische generaal

De cockpit van het Malaysia Airlines-toestel met vluchtnummer MH17 bij de presentatie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in 2015.  Beeld AFP
De cockpit van het Malaysia Airlines-toestel met vluchtnummer MH17 bij de presentatie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in 2015.Beeld AFP

Onderzoeksnetwerk Bellingcat denkt te weten wie één van de mannen is die te horen is op afgeluisterde telefoongesprekken die het MH17-onderzoeksteam deelde.

Jan Kruidhof

Vorig jaar september deed het internationale MH17-onderzoeksteam een oproep: wie weet meer over de mannen die op deze afgeluisterde telefoongesprekken te horen zijn?

In de opnames hoor je twee Russische mannen. Ze stellen zich voor met hun voornamen en patroniemen, de namen van hun vaders: Andrej Ivanovitsj en Nikolaj Fjodorovitsj. Het onderzoeksteam, dat hen aanduidt met de codenamen Orion en Delfin, wil graag meer over hen weten. “Weet je hun volledige namen of verblijfplaatsen of heb je informatie die deze mensen verbindt aan de Buk-raket die vermoedelijk MH17 neerschoot? Neem dan contact op met het Joint Investigation Team (JIT, red).”

In de oproep werd benadrukt dat er geen bewijs is dat de twee direct betrokken zijn bij het neerhalen van het vliegtuig in juli 2014, waarbij de 298 inzittenden omkwamen.

Bellingcat, een gerenommeerd onderzoeksnetwerk van burgers, zegt nu te weten wie één van de twee mannen is. ‘Delfin’ is volgens Bellingcat de Russische generaal Nikolaj Fjodorovitsj Tkatsjev.

Generaal

Bellingcat concludeerde allereerst dat het verreweg het meest waarschijnlijk is dat Tkatsjev Delfin is door alle openbaar beschikbare informatie naast elkaar te leggen. De burgeronderzoekers concludeerden dat het om een generaal moest gaan, vanwege de beleefde manier waarop hij wordt aangesproken in de telefoongesprekken. Daarnaast concluderen ze op basis van een interview met rebellenleider Igor Girkin en berichten van een pro-Russische blogger op de Krim dat Tkatsjev in juli 2014 in Oost-Oekraïne was om de rebellen beter te laten samenwerken.

De enige levende generaal met de naam Nikolaj en het patroniem Fjodorovitsj die daarvoor in aanmerking zou komen, is generaal Tkatsjev, concludeert Bellingcat.

Stem

Om die aanname te controleren, zocht het netwerk samen met de Russische website The Insider naar openbare opnames van zijn stem. Er bleken alleen korte opnames te zijn van een toespraak van Tkatsjev op een militaire kostschool waar hij in de raad van bestuur zit.

The Insider belde daarna twee keer met Tkatsjev, zogenaamd voor een verhaal over de kostschool. Die opnames werden vervolgens naar twee forensische onderzoekscentra in de Verenigde Staten en Litouwen gestuurd, om te vergelijken met de JIT-opnames. De onderzoekscentra concludeerden dat het waarschijnlijk tot zeer waarschijnlijk is dat het om Tkatsjev gaat.

Tekst loopt door onder de video

Reactie

In een reactie zegt het JIT 'met veel belangstelling kennis te hebben genomen van de informatie die Bellingcat vrijdag heeft gepubliceerd', maar daar laat het onderzoeksteam het bij. "In het belang van het onderzoek en restricties vanwege privacy kunnen we niet nader ingaan op informatie over individuele personen."

Lees ook:

Bellingcat identificeerde eerder een Russische officier die betrokken zou zijn geweest bij het neerschieten van vlucht MH17, op basis van een geluidsopname die werd vrijgegeven door de Oekraïense veiligheidsdienst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden