Bellers moeten telefooncel vrijwaren van vandalisme

Midden in het Friese dorp Gytsjerk staat een telefooncel. Recht tegenover die telefooncel staat het befaamde café 'De Viersprong' bij een kruispunt. Elk jaar trekt het hele dorp naar dat kruispunt.

BIJDRAGEN: JEANNETTE VAN DITZHUIJZEN EN CHRISTEL PIEPER

Baldadige jongelui en vuurwerkfanaten vieren dan hun feestgevoel bot op de telefooncel. De gemiddelde schade voor PTT-Telecom is elk jaar weer vierduizend gulden per telefooncel. Een ingenieuze personeelsmamager heeft daar iets op bedacht. Als landelijke primeur kan het publiek drie dagen lang vanuit de bewuste telefooncel in Gytsjerk gratis bellen in heel Nederland. Naar het buitenland bellen of commerciële 06-lijnen is uitgesloten.

PTT-Telecom hoopt dat de cel op deze manier zoveel mogelijk bezet wordt gehouden zodat vandalisme een stuk moeilijker wordt. “We hebben uitgerekend dat drie dagen gratis bellen altijd nog goedkoper is dan de gemiddelde schade aan een telefooncel in de tijd van de jaarwisseling”, vertelt woordvoerder R. van Vliet, van de PTT-Telecom uit Leeuwarden.

Mocht deze landelijke primeur succesvol verlopen dan kan het gratis bellen met oud en nieuw grotere vormen aan gaan nemen.

Van Vliet: “Het is toch leuk om familie en vrienden te bellen als het feestgedruis in café 'De Viersprong' al lang weer aan de gang is. Door alle aandacht hopen we ook dat mensen het besef krijgen wat voor een schade de PTT elke de jaarwisseling weer heeft. Alleen al in Friesland was dat vorig jaar een ton.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden