Bellen vanuit het vliegtuig? De NSA zit op uw schouder...

(TROUW)

Als binnenkort álle vliegtuigpassagiers kunnen bellen en internetten met hun telefoons alsof ze op de grond staan zijn de westerse inlichtingendiensten daar helemaal klaar voor. Uit het vandaag verschijnende boek 'De Afluisterstaat' van de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald blijkt dat de Britse en de Amerikaanse geheime diensten in 2012 al bezig waren met het onderscheppen van bel- en surfverkeer vanuit vliegtuigen.

Greenwald baseert zich op de dia's van presentaties, getoond tijdens een conferentie van de 'Five Eyes', de samenwerkende inlichtingendiensten van de VS, Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. De dia's behoren tot de documenten die klokkeluider Edward Snowden, die werkte voor de Amerikaanse National Security Agency (NSA), meenam en waarvan hij er vorig jaar al veel via Greenwald heeft laten uitlekken. Snowden heeft politiek asiel in Rusland.

Het internet- en telefoonverkeer van vliegtuigen wordt afgewikkeld per satelliet, en dat maakt het lastig om de communicatie op de gebruikelijke manieren te volgen. Met methoden om dat toch te kunnen lijkt de Britse dienst GCHQ het verst te zijn. Met het systeem 'Thieving Magpie' kon in 2012, zo lijkt het, nog niet alle communicatie worden afgeluisterd, maar wel worden vastgesteld dat iemand aan boord een bepaald e-mail-adres gebruikt of Facebooknaam heeft.

Zo kan alvast 'een schaduw- of arrestatieteam in positie worden gebracht'. De VS werken aan een daarbij aansluitend systeem - 'Homing Pigeon' - dat moet herkennen welke toestellen aan boord worden gebruikt, en proberen aan te geven wie die bij zich heeft.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden