Bellen met GSM verhoogt hersenactiviteit

Vrouw belt met een GSM. Beeld ap
Vrouw belt met een GSM.Beeld ap

Vijftig minuten bellen met een mobiele telefoon is genoeg om hersenactiviteit te veranderen, blijkt uit een onderzoek van het Amerikaans National Institute of Health (NIH). Uit het onderzoek is niet gebleken dat bellen schadelijk is.


"In het deel van de hersenen dat het dichtst bij de antenne van de telefoon ligt, is meer glucosestofwisseling, een teken van verhoogde hersenactiviteit, waargenomen na contact met een GSM", verklaart Nora Volkow, een van de onderzoekers van het NIH tegen Reuters.

De studie, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift van de American Medical Association, was bedoeld om een beeld te krijgen van de manier waarop de hersenen reageren op elektromagnetische velden van mobiele telefoons.

Gevaren
De uitkomsten van het onderzoek hebben Volkow verbaasd. "We hebben gezien dat hersenen gevoelig zijn voor elektromagnetische straling van GSM's. Maar of mobiele telefoons kanker veroorzaken, is niet uit het onderzoek gebleken.

De onderzoekers van het NIH hebben 47 mensen onderzocht. Zij kregen verschillende hersenscans met in- en uitgeschakelde GSM's tegen hun oor aan. Na 50 minuten contact met een ingeschakelde telefoon, was de stofwisseling in het deel van de hersenen dat het dichtst bij de antenne lag 7 procent hoger. De onderzoekers vonden geen verandering in de stofwisseling van de hersenen als geheel.

Volgens de wetenschappers is er meer onderzoek nodig om vast te stellen of het gebruik van mobiele telefoons op lange termijn schadelijk is. De resultaten van dit onderzoek benadrukken dat.

Eerdere onderzoeken hebben een link aangetoond tussen mobiel telefoneren en hersentumoren, terwijl andere dat weer tegenspreken. De World Health Organization, die hier een uitgebreide studie naar heeft verricht, is er niet in geslaagd meer duidelijkheid te scheppen over dit onderwerp.

Volkow neemt geen risico's. Zij belt met een oortje, zodat ze haar telefoon niet meer tegen haar oor hoeft te houden. (Reuters, AFP)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden