Bell Atlantic en GTE verwerven in VS een derde van lokale telefoonmarkt

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse telecombedrijven Bell Atlantic en GTE gaan fuseren. Met 63 miljoen aansluitingen vormen ze zo de grootste onderneming op de markt voor lokale telefonie in de Verenigde Staten. Met de transactie, een aandelenruil, is ruim 106 miljard gulden gemoeid.

Aan omzet verwachten ze gezamenlijk ongeveer 107 miljard binnen te halen. De marktwaarde van de nieuwe onderneming bedraagt ruim 250 miljard. De krachtenbundeling levert binnen drie jaar een kostenbesparing van 3 tot 4 miljard dollar op. Banen komen niet in gevaar bij de nieuwe combinatie met ruim 250 000 werknemers.

Door de fusie denken Bell Atlantic en GTE de concurrentiestrijd tegen andere telecomreuzen als WorldCom met MCI en AT & T met TCI aan te kunnen. In de VS, waar ze 38 van de vijftig staten bestrijken, krijgen ze eenderde van de lokale telefoonmarkt in handen. Internationaal zijn ze actief in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië.

De concerns rekenen erop sneller te kunnen groeien dan de markt door de traditionele telecomactiviteiten te combineren met draadloze telefonie, dataverkeer en Internet-activiteiten. Die laatste twee diensten komen grotendeels van GTE. Deze onderneming zorgt ook voor de langeafstandsactiviteiten in de nieuwe combinatie. GTE, goed voor een omzet van ruim 46 miljard, noteerde vorig jaar een winst van 5,2 miljard. Bell Atlantic, een groot regionaal en lokaal bedrijf in het noordoosten van de VS, haalde een resultaat van 5 miljard op een omzet van 60 miljard.

Veel geld is niet nodig om de doelstellingen te bereiken. De twee hebben in het nabije verleden de nodige investeringen gedaan. Samen vormen ze bovendien 's werelds grootste uitgever van telefoongidsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden