Belijdenis is tegenwoordig vooral iets voor herintreders

Vroeger was dit de weg die de kerkganger aflegde: als kind gedoopt, als jongere geloofsonderricht op catechisatie, waarna op je zeventiende, achttiende jaar belijdenis van het geloof volgde. Geloofsbelijdenis was een officieel moment om de jeugdperiode af te sluiten.

Deze vanzelfsprekendheid is in de protestantse kerk in rap tempo verdwenen. De leeftijd waarop protestanten zich te midden van de kerkelijke gemeente openlijk uitspreken over hun geloof is het afgelopen decennium zeker vijftien jaar hoger komen te liggen. Bovendien is de betekenis van het ritueel sterk veranderd.

Tegenwoordig zijn het mannen en vrouwen vanaf een jaar of dertig die de kerk weer opzoeken na een periode van afwezigheid. Belijdenis is voor hen het begin van een nieuwe religieuze zoektocht geworden, en niet langer de afsluiting van de jeugdperiode.

Hoewel er nog nauwelijks onderzoek gedaan is naar de motieven van deze herintreders, valt het op dat ze meestal gesetteld zijn en op zoek naar 'meer', zegt hoogleraar praktische theologie Henk de Roest van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Groningen. "Met name het krijgen van een kind maakt de vraag naar geloof en kerk vaak actueel voor mensen die ooit kerkelijk zijn opgevoed."

Annelies Polderman en Corinne Kurpershoek doen vanavond in Den Bosch belijdenis. "Ik heb daar nu de rust voor in mijn leven", zegt Polderman (42). "Ik ben gesetteld. Dan heb je tijd om verder te kijken dan je eigen straatje."

Kurpershoek (32): "Ik heb een mooi leven. Ik heb kinderen, een lieve vriend. Ik voel dankbaarheid."

De groep die nu nog belijdenis doet, mag dan kleiner zijn en ouder dan voorheen, hun motivatie is sterk, zegt godsdienstsocioloog Marten van der Meulen van de PThU. "Het is een groep die heel bewust met het geloof bezig is. Zij vormen de harde kern die actief is in de kerk."

DE VERDIEPING 10

Belijdenis markeert de weg terug

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden