'Belhamel' Van Agt ontvangt eigen biografie

(Novum) - Oud-premier Dries van Agt heeft maandag in het Catshuis in Den Haag uit handen van zijn 'nazaat in het ambt' huidig premier Jan Peter Balkenende zijn biografie 'Tour de Force' in ontvangst genomen. "Dries van Agt was de belhamel van het Binnenhof. Baldadig, maar charmant", zei CDA-premier Balkenende over zijn partijgenoot.

De schrijvers van de biografie, Peter Bootsma, Johan van Merriënboer en Peter van Griensven, onthullen dat Van Agt in 1980 twijfelde aan de geestelijke gesteldheid van koningin Juliana. Haar verzoek om ter gelegenheid van de troonwisseling een aantal gevangenen gratie te verlenen, werd door Van Agt afgewezen.

Juliana's plan om in plaats van gratieverlening alle gedetineerden dan maar op een slagroomtaart te trakteren, vond het kabinet evenmin een goed idee. Aangezien Van Agt in het buitenland verkeerde, reageerde vicepremier Hans Wiegel (VVD) op haar verzoek. Dat deed hij met de woorden dat hij het een uitstekend idee vond. "En dan spuiten we met slagroom op elk van die taarten: 'Nog vele jaren!'". Daarmee was het idee van de baan.

In een toespraak riep Van Agt maandag Balkenende op om door te gaan met zijn pleidooi voor normen en waarden. "We moeten het verloederend waardenbesef aanpakken. Schrikbarend veel mensen laven zich aan vuige televisieprogramma's. Dat is dansen rond de mestvaalt." De oud-premier zei te snakken naar een moreel en cultureel reveil. "Ik reken er op dat u het tij gaat keren", hield hij zijn toehoorders voor, onder wie ook de 93-jarige oud-premier Piet de Jong.

Balkenende reageerde met de woorden dat Van Agt niet alleen de eerste CDA-lijsttrekker en eerste CDA-premier was, maar ook de eerste man die zich publiekelijk zorgen maakte over het 'guurder worden van het maatschappelijk klimaat' en pleitte voor een herstel van waarden en normen. "Zijn boodschap blijft -helaas- actueel."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden