Belgische voor- en tegenstanders Erdogan op de vuist

Turks referendum | Een stemming over meer of minder macht voor Erdogan is in Brussel uitgelopen op geweld.

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Bij een botsing tussen voor- en tegenstanders van de Turkse president Erdogan zijn gisteren voor de Turkse ambassade in Brussel drie gewonden gevallen. Zij zijn neergestoken, meldden Belgische media. De slachtoffers zouden Koerden zijn, ze liggen in het ziekenhuis.

Het zou gaan om een vechtpartij tussen Turks-Belgische kiezers die kwamen stemmen voor het referendum over onder meer de machtsuitbreiding voor de Turkse president. Volgens de Belgische zender VRT begon de vechtpartij nadat drie Erdogan-aanhangers een poster hadden opgehangen in de buurt van de ambassade. Koerdische Turken protesteerden daartegen, waarna de situatie escaleerde en de politie moest ingrijpen. De politie scheidde twee groepen jongeren.

Persbureau Belga meldde gisteravond dat de rust was weergekeerd bij de ambassade. Justitie onderzoekt de gewelddadigheden, die eerder op de dag door de politie werden omschreven als "zware incidenten tussen voor- en tegenstanders van Erdogan".

In Turkije wordt op 16 april het referendum gehouden dat gaat over de vraag of de president met veel macht het land moet leiden. Formeel is de president nog steeds een ceremoniële figuur en leidt de premier de regering. Erdogan wil als president met veel macht verder regeren. In landen buiten Turkije kunnen mensen met Turks kiesrecht al eerder stemmen. In België, waar zo'n 200.00 Turken wonen, zouden bijna 138.000 mensen in het Turkse referendum kunnen stemmen. Van deze 200.000 Turken zijn er zo'n 35.000 Koerden. In Nederland zijn de stembussen voor Turkse kiezers open van 5 tot 9 april. Er zijn circa 250.000 mensen in Nederland die dan hun stem kunnen uitbrengen.

Overal in Europa waar Turken wonen proberen Erdogan en zijn ministers stemmen te werven voor het ja-kamp. Maar dat leidt tot botsingen met de lokale autoriteiten. In zowel Duitsland als Nederland waren de Turkse ministers die campagne wilden komen voeren niet welkom. Het grootste bezwaar volgens politici hier en in Duitsland: dat Turkse Nederlanders en Duitsers worden aangesproken als Turkse staatsburgers.

Ook het doel van het referendum ligt gevoelig. Het gaat over achttien wijzigingen in de grondwet, maar de belangrijkste gaat over de overstap van een parlementair systeem naar een presidentieel systeem. De functie van premier verdwijnt in dat systeem en Erdogan kan dan op eigen houtje ministers en rechters aanstellen en wetten wijzigen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden