Belgische verzon autobiografische bestseller

(Novum/Ap) - Het boek Misha van de Belgische Misha Defonseca is niet autobiografisch, maar fictie. Die bekentenis heeft zij vrijdag door haar advocaat laten overbrengen. In het boek doet Defonseca verslag van een avontuurlijke voettocht met een roedel wolven die ze als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog zou hebben afgelegd op zoek naar haar gedeporteerde ouders. Het boek is in achttien talen vertaald en werd onlangs in Frankrijk verfilmd.

In een verklaring bood de schrijfster vrijdag haar excuses aan. "Het is mijn verhaal. Het is niet precies de werkelijkheid, maar mijn realiteit, mijn manier van overleven". In werkelijkheid heet ze Monique de Wael en werden haar ouders vanwege hun rol in het verzet gearresteerd en omgebracht toen zij vier was. De jaren daarop die zij bij haar oom en opa en in een adoptiegezin doorbracht waren traumatisch, omdat ze steeds een 'dochter van verraders' werd genoemd. Mede daardoor voelde ze zich joods, zei ze in de verklaring.

Defonseca, nu 71 en woonachtig in de Amerikaanse staat Massachusetts, werd in de jaren '90 door de Amerikaanse uitgeefster Jane Daniel overgehaald om haar verhaal naar buiten te brengen, nadat deze haar het wonderlijke relaas in een synagoge had horen vertellen. Het werd opgetekend door ghostwriter Vera Lee. Die reageerde vrijdag geschokt op het nieuws dat het om een verzonnen verhaal gaat.

De fraude kwam aan het licht door onderzoek van het Belgische dagblad Le Soir, die noch haar naam, noch die van haar ouders in de archieven had teruggevonden. De afgelopen weken groeide de druk op Defonseca om haar zaak te verdedigen of met de waarheid voor de dag te komen.

Defonseca en de uitgeefster kregen een aantal jaar geleden ruzie over de recettes van het boek. Dit leidde tot een rechtszaak waarin de rechter uiteindelijk een bedrag van omgerekend vijftien miljoen euro aan Defonseca en Lee toekende. Daniel zei vrijdag dat ze zou proberen de uitspraak nietig te laten verklaren. Het geld zou evenwel nog niet betaald zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden