Belgische stranden mogelijk verboden voor rokers

PETRA JANBROERS

Het Belgische strand is net een asbak. Na een dagje mooi weer liggen er gemiddeld 2,6 miljoen sigarettenpeuken op het zand tussen Het Zwin en De Panne, de begraven exemplaren niet meegeteld. Dat is bijna een derde van alle troep die de zonnekloppers achterlaten, heeft de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) na metingen bij eb becijferd. De Belgische kustburgemeesters overwegen nu een rookverbod.

"We willen rokers hun sigaret niet ontnemen, maar het kan niet zijn dat hun peuk daarna zomaar in het zand of in de zee verdwijnt", vindt de Vlaamse socialist Steve Vandenberghe, burgemeester van Bredene. Hij stelt een rookverbod voor als onderdeel van een breder plan om alle zwerfvuil, van plastic zakjes tot lege blikjes, terug te dringen. Volgende week vergaderen de tien burgemeesters erover, maar niet iedereen ziet een rookverbod, zoals op sommige stranden van Antibes en Nice al is ingevoerd, zitten.

"Een rookverbod op het strand is belachelijk", zei graaf Leopold Lippens, de populaire burgemeester van Knokke-Heist deze week in de Belgische media. "We gaan de vrijheid van de mensen niet beperken. We leven toch niet in een concentratiekamp?" Hij noemt het 'uitgesloten' dat Knokke een rookverbod zal invoeren. Zijn ambtgenoot in Koksijde denkt dat een verbod bovendien oncontroleerbaar is. "Ik ga daar geen extra mensen voor inzetten."

Volgens maritieme bioloog Francis Kerckhof van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen duurt het al snel twee jaar voor een sigarettenpeuk in de natuur is afgebroken. Hij vindt het dringend tijd voor actie, maar betwijfelt of een rookverbod helpt. "Het is een lovenswaardige poging, maar het probleem is groter dan dat. Het is alsof het strand één grote vuilnisbelt is, waar je alles zomaar mag achterlaten", zegt hij in de Vlaamse krant De Morgen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden