Belgische schatkist heeft geld voor dit jaar al binnen

Staat leent tegen laagste rente sinds komst euro Hoge staatsschuld, maar begrotingstekort is op peil

De economische crisis gaat voorlopig aan België voorbij. De Belgische overheid grijpt het vertrouwen van beleggers aan om meer geld op te halen dan strikt nodig voor de aflossing van schulden. Want wie weet wacht ook België slechtere tijden.

Deze week werden staatsobligaties uitgegeven met een looptijd van tien jaar tegen de lage rente van 2,5 procent. Dat is in België de laagste rente sinds de invoering van de euro, schrijft het Vlaamse dagblad De Standaard. Het geeft aan dat beleggers hun geld in België willen stallen en er weinig rente voor terug hoeven. België haalde met de veiling 3,2 miljard euro op en heeft daarmee dit jaar in totaal al 30,9 miljard euro binnengehaald. Daarmee is 98 procent van het geld binnen dat nodig is om de Belgische staatsschuld voor dit jaar af te lossen. Als de rente blijft zakken, wil de Belgische overheid niettemin nog drie keer dit jaar een veiling van staatspapier houden om een financiële buffer op te bouwen. Want de Belgische staatsschuld ligt met 94 procent wel ver boven de Europese norm van 60 procent.

Het beleggersvertrouwen is niet de enige aanwijzing dat het goed gaat met de Belgische economie. De Nationale Bank voorspelt een economische groei van 1,2 procent voor volgend jaar. Met een werkloosheidspercentage van 7,1 procent doet België het aanzienlijk beter dan het Europese gemiddelde van 11,2 procent. Het begrotingstekort blijft onder de door de EU-landen afgesproken 3 procent.

Net voor het zomerreces kwam de regering-Di Rupo met een economisch plan. Want er is wel onzekerheid vanwege de situatie in de rest van Europa. De regering wil onder meer een lastenverlaging voor werkgevers. Ook wil ze geld vrij maken voor onderzoek en ontwikkeling.

Niet alle indicatoren staan op groen. In november verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor's de rating van België van AA+ naar AA. België was in een lange kabinetsformatie verwikkeld. De politieke instabiliteit speelde een rol bij het nemen van die beslissing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden