Belgische rijkswacht krijgt steun uit onverwachte hoek

van onze correspondent BRUSSEL - Het onderzoek in de grote Belgische zeden-, moord- en ontvoeringszaak dreigt ernstig gehinderd te worden door de 'oorlog' tussen politie en justitie. De rijkswacht raakt ontmoedigd door alle beschuldigingen uit de hoek van het openbaar ministerie, waarschuwt de leider van het onderzoek, procureur Michel Bourlet.

Volgens Bourlet, die zelf deel uit maakt van het openbaar ministerie, is de kritiek op de rijkswking met de politie in de zaak-Dutroux 'geniaal'. Hem zijn geen fouten van de rijkswacht bekend. Bourlet is de man onder wiens leiding de ontvoerde meisjes Sabine en Laetitia levend bevrijd konden worden uit een huis van hoofdverdachte Marc Dutroux, en die later de lijken vond van de eveneens ontvoerde Julie, Melissa, An en Eefje.

Bourlet stak de rijkswacht een hart onder de riem. Die voelt zich ten onrechte in het beklaagdenbankje geplaatst. De grootste vakbond van rijkswachtpersoneel reageerde dit weekeinde furieus op de beschuldigingen vanuit het openbaar ministerie. Volgens twee rapporten, waarvan minister van justitie Stefaan De Clerck vorige week de hoofdlijnen in het parlement bekend maakte, heeft de rijkswacht waardevolle informatie over Dutroux achtergehouden. De rijkswacht bestrijdt dat. Als er onzorgvuldig wordt omgesprongen met de onze belangen, kunnen er wel eens dossiers openbaar gemaakt worden die 'het establishment' onwelgevallig zijn, dreigde een vakbondsman. Hij versterkte daarmee de indruk dat Dutroux en de zijnen bescherming 'van hogerhand' genoten.

Volgens procureur Bourlet is dat wel degelijk het geval. Hij heeft eind vorige week een commissaris van de gerechtelijke politie in Charleroi in staat van beschuldiging gesteld wegens heling en schending van het beroepsgeheim. Eerder al had hij een hoofdinspecteur laten arresteren, die Dutroux geholpen zou hebben bij illegale autohandel.

De guerre des flics, ofwel de oorlog tussen de diverse opsporingsdiensten die België rijk is, brengt 'de rechtsstaat op de rand van de afgrond', meent voorzitter Herman De Croo van de liberale oppositiepartij VLD. Hij sprak dit weekeinde van een 'vuile oorlog', en betichtte de vakbond van rijkswachtpersoneel van chantage. Premier Dehaene en minister van justitie De Clerck moeten volgens hem opnieuw voor het parlement verschijnen, om opheldering te verschaffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden