Belgische rel om toelating Syrisch gezin

Asielzoekers | Bewindsman Theo Francken weigert een visum te geven aan een Syrisch gezin. Dat kost hem 4000 euro per dag.

Eerder deze week kreeg hij door boze demonstranten schoenen naar zijn hoofd geslingerd en gisteren kreeg de Belgische staatssecretaris van asiel Theo Francken (Nieuw-Vlaamse Alliantie) een deurwaarder op zijn kantoor. Donderdag besliste de rechter dat de bewindsman een dwangsom van 4000 euro per dag moet betalen zolang hij weigert om een visum te verstrekken aan een Syrisch gezin uit Aleppo.

De zaak sleept sinds augustus, toen het stel met kinderen van 5 en 8 voor het eerst een humanitair visum aanvroeg om veilig en legaal naar België te reizen. Het gezin zou bij aankomst worden opgevangen door een bevriende, rijke barones uit het dorp Maredsous en asiel kunnen aanvragen. Maar de Belgische Dienst vreemdelingenzaken weigerde tot drie keer toe zo'n visum af te geven. Volgens de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (een gespecialiseerde rechtbank) gebeurde dat telkens zonder geldige motivering. Die oordeelde daarom in oktober dat de familie recht heeft op een visum. Francken weigerde. De 'visumrel' was geboren.

De Belgische advocate van het gezin stapte daarop naar een gewone rechtbank om de visa af te dwingen. Ze kreeg gelijk, maar Francken tekende verzet aan. In beroep kreeg het gezin opnieuw gelijk: zolang de bewindsman niet met een visum over de brug komt moet hij een dwangsom van 4000 euro per dag betalen.

Wereldvreemde rechters

Volgens Francken kan dat niet: een humanitair visum is een discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris en een gunst, geen afdwingbaar recht. Zijn Vlaams-nationalistische partij begon na de uitspraak een campagne op sociale media. Onder #iksteuntheo ageerde het tegen 'wereldvreemde rechters', die veel te vrij zouden omgaan met de Belgische wetten. Partijvoorzitter Bart De Wever stelde zelfs dat rechters verantwoordelijk zijn voor de Belgische asielcrisis.

De rechterlijke macht reageerde dit weekend woedend: de Hoge Raad voor Justitie waarschuwde voor 'Turkse toestanden'. Ook de coalitiepartners van de N-VA reageerden hard. "Campagne voeren à la Geert Wilders is gevaarlijk in een democratie", zei Gwendolyn Rutten van Open Vld.

Francken blijft bij zijn standpunt. Hij vreest voor precedentwerking: straks kunnen vluchtelingen bij iedere ambassade een visum aanvragen, naar België vliegen en asiel aanvragen. Juristen betwisten dat: aanvragers moeten aantonen dat zij genoeg geld hebben om zichzelf te onderhouden.

"De visumrel is voor de N-VA een gedroomde discussie om zich te profileren", stelt politicoloog Dave Sinardet. Tijdens de verkiezingen stapten veel oud-aanhangers van het Vlaams Belang over naar Franckens partij. Die kiezers wil hij volgens de politicoloog binnenboord houden nu het Vlaams Belang opnieuw stijgt in de peilingen.

Maandag zei Francken dat als het Syrische gezin in levensgevaar is, het maar een visum moet aanvragen voor buurland Libanon. De barones kan de familie daar ook sponsoren, vond hij.

Ook ging de bewindsman in cassatie tegen de dwangsom en het bevel om een visum af te geven. Maar zolang er geen uitspraak is moet hij de dwangsom betalen. Een gerechtsdeurwaarder meldde zich gisteren bij Francken, met een bevel tot het betalen van 20.000 euro aan dwangsommen en zo'n 5000 euro aan gerechtskosten. Het gezin zal de opbrengst aan een goed doel schenken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden