Belgische regering dekt zich in na foutenfestival

Minister van binnenlandse zaken Jan Jambon Beeld Photo News
Minister van binnenlandse zaken Jan JambonBeeld Photo News

Eerst leek hij mee te werken, nu weigert de 'Parijse' terreurverdachte Salah Abdeslam te praten. Na zijn arrestatie vorige week in Molenbeek is hij vier keer verhoord, maar sinds de aanslagen in Brussel afgelopen dinsdag zwijgt hij plotseling, zegt het Belgische openbaar ministerie.

Petra Janbroers

Intussen ging de klopjacht op medeplichtigen van de aanslagen in Brussel gisteren door, met verschillende acties in de stad waarbij zeven personen werden opgepakt.

Een succes kunnen de Belgische regering en het federaal parket wel gebruiken. Ze zijn zwaar onder vuur komen te liggen door de blunders die de Belgische politie- en justitiediensten hebben gemaakt. De drie ministers van binnenlandse zaken, justitie en buitenlandse zaken verschenen in het parlement om tekst en uitleg te geven.

Ze gaven daar tegengas. "Niet de politiediensten, maar één man heeft gefaald", zei minister Jan Jambon (binnenlandse zaken) over de missers rond Ibrahim El Bakraoui, een van de daders van Zaventem en broer van de aanslagpleger in het metrostation Maalbeek, Khalid. De zware crimineel werd vorig jaar zomer in Turkije bij de grens met Syrië opgepakt en op diens verzoek op een vliegtuig naar Nederland gezet. Vandaar keerde hij terug naar Brussel, waar hij onder de radar verdween.

Dat is volgens Jambon de schuld van een Belgische verbindingsofficier in Turkije. Die heeft te lang gewacht met informatie opvragen over de arrestatie van Ibrahim El Bakraoui. "Je hoeft niet lang in terrorismedossiers actief geweest te zijn om te beseffen dat er een grote kans is dat je met een foreign fighter te maken hebt." De minister heeft stappen tegen de man aangekondigd.

Meer fouten
Maar al eerder in België was het mis gegaan met El Bakraoui. Die kreeg in 2010 na een overval waarbij een politieman zwaar gewond raakte tien jaar cel. Toen hij na bijna vijf jaar vrij kwam en in de zomer van 2015 zich ineens niet volgens afspraak meldde bij de reclassering, trok niemand aan de bel. "Er werd niet veel ijver aan de dag gelegd om hem op te sporen", erkende Justitieminister Koen Geens.

En er kwamen gisteren nog meer fouten aan het licht. Zo ontving de politie van het Vlaamse Mechelen drie weken na de aanslagen in Parijs een tip over Abid Aberkan, een neef van Salah Abdeslam in wiens woning de voortvluchtige Abdeslam vorige week werd opgepakt. Aberkan zou geradicaliseerd zijn en in contact hebben gestaan met Salah en zijn oudere broer Brahim, die zich op 13 november in Parijs op een terras opblies, aldus de informatie.

Die zou de Mechelse politie indertijd mondeling hebben overgedragen aan de federale politie, maar een inspecteur vergat het daarna in het systeem te zetten. "De collega heeft een uitstekende staat van dienst, en hij is zich bewust van zijn fout", zei hoofdcommissaris Yves Bogaerts. Het zogeheten Comité P, de toezichthouder op de politiediensten, onderzoekt deze zaak.

Steun
Justitie bevestigde gisteren na DNA-onderzoek dat een van de twee zelfmoordterroristen op vliegveld Zaventem, Najim Laachraoui, in september is opgehaald door de vorige week in Molenbeek gearresteerde Abdeslam.

De Belgische regering kreeg gisteren ook een steuntje in de rug: de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry, op bliksembezoek in Brussel, noemde alle buitenlandse kritiek 'ongepast'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden