Belgische politici ontkennen probleem en houden gratis pintje

PAUL RUITER

Op zo'n beetje alle werkplekken in België is het verboden alcohol te drinken, maar niet in het Belgisch parlement in Brussel. Belgische volksvertegenwoordigers kunnen al jaren gratis een pintje of glas wijn nuttigen in de koffiekamer van het parlement.

Slechte zaak, vindt de 'deontologische commissie'. Die onderzoekt hoe 'respectloze' uitspraken in het parlement bestreden kunnen worden, nadat een parlementariër in 2016 een racistische opmerking maakte tegenover een collega met een Marokkaanse achtergrond.

Alcohol werkt zulke conflicten in de hand, zegt de commissie, die complete drooglegging van het parlement nodig vindt. Geen alcohol meer in de koffiekamer, en geen parlementariërs meer die de Kamer betreden met een borrel achter hun kiezen.

"Sommige parlementsleden werden heel onaangenaam als ze gedronken hadden", herinnert een van de commissieleden zich van zijn tijd als Kamerlid. "Wij stellen voor te bekijken of het nog van deze tijd is om alcohol te serveren in het parlement."

Maar het Belgisch parlement voelt niets voor een verbod. Kamerlid Herman de Croo hekelde de plannen als 'verkleutering', en herinnerde de commissie er aan dat voordat er alcohol geschonken werd in het parlementscafé, Kamerleden een van de vele kroegen rond het parlement opzochten om in afwachting van een stemming een 'pintje te pakken'. In sommige Brusselse kroegen zou zelfs een bel klinken als het tijd was om te stemmen, waarna de parlementariërs zich terughaastten.

Het parlement verwierp het voorstel voor een alcoholverbod gisteren. De fractievoorzitters zien geen alcoholprobleem. En dus blijft de tap in de koffiekamer van het parlement open.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden