Belgische partijen: overheid moet islamofobie strenger aanpakken

Een jongen woont een gebedsdienst bij in de Rotterdamse Mevlana-moskee. Beeld ANP
Een jongen woont een gebedsdienst bij in de Rotterdamse Mevlana-moskee.Beeld ANP

Islamofobie rukt zozeer op dat justitie het tot een speerpunt moet maken. België heeft genoeg wetten die discriminatie en geweld tegen moslims strafbaar stellen, maar vervolging blijft vaak uit. Dat vinden de socialistische, groene en liberale partij. Ze hebben een voorstel ingediend bij de senaat.

Robin de Wever

Die gaat binnenkort over de kwestie in debat, meldt de Gazet van Antwerpen. Volgens de initiatiefnemers worden 'de aanvallen op de islam' vooral op het internet 'almaar talrijker en ruwer'. Islamofobie - gedefinieerd als een 'ongegronde vijandigheid tegenover de islam' - moet wat hen betreft op dezelfde wijze worden bestreden als antisemitisme.

Islamofoben zien de islamitische religie als 'een statisch gesloten blok, dat niet in staat is zich aan te passen' of als 'inferieur aan het Westen, als barbaars, irrationeel, primitief, seksistisch' en gewelddadig. Ook het definiëren van de islam als een politieke ideologie is een kenmerk van islamofobie. De initiatiefnemers noemen iemand islamofoob wanneer hij aan een aantal van die kenmerken voldoet.

Vrijheid van meningsuiting
De denkbeelden zetten volgens hen 'aan tot discriminatie en racisme en vereisen een strakke afkeuring en gerechtelijke vervolging'. Onduidelijk is of de partijen iedere 'islamofobe' uitspraak strafbaar willen stellen en of het voorstel valt te rijmen met de vrijheid van meningsuiting.

Dat grondrecht is niet alleen op nationaal, maar ook op Europees niveau vastgelegd. De partijen achter het initiatief hebben samen geen meerderheid, maar het standpunt van de andere partijen is nog onbekend.

Pogingen van islamitische landen om islamofobie en blasfemie op internationaal door de VN te laten verbieden, liepen de afgelopen jaren op niets uit. Mensenrechtenorganisaties zijn terughoudend. Overheden zouden zich juridisch op glad ijs begeven als ze zich mengen in opinievorming.

'Nederland doet te weinig tegen extreme islamofobie'
De roep om een steviger aanpak van islamhaat klinkt vaker. Zo waarschuwde de Nederlandse auteur Ineke van der Valk, die onderzoek heeft gedaan naar racisme en extreemrechts, begin vorig jaar dat de overheid te weinig doet om te voorkomen dat islamhaat extreme vormen aanneemt.

Maatschappelijke programma's moeten volgens Van der Valk meer aandacht besteden aan ernstige stigmatisering. In haar studie Islamofobie en Discriminatie stelde ze onder meer voor dat jongerencentra meer voorlichting moeten gaan geven. Een Britse denktank constateerde in 2011 al dat sterke anti-islamitische sentimenten in Europa in opmars zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden