Belgische oud-premier Leo Tindemans overleden

Leo Tindemans, foto uit 2011. Beeld anp
Leo Tindemans, foto uit 2011.Beeld anp

De Belgische oud-premier Leo Tindemans is vrijdag op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon Thomas meegedeeld. Hij stierf in zijn huis in Edegem in de provincie Antwerpen. De christendemocraat Tindemans was minister-president van twee regeringen, van april 1974 tot oktober 1978.

Hij werd in 1979 met het recordaantal van 983.000 voorkeursstemmen in het Europees Parlement gekozen, maar twee jaar later vertrok hij daar om minister van Buitenlandse Zaken te worden. Die functie vervulde hij tot 1989, waarna hij opnieuw in het Europees Parlement werd gekozen. In de jaren negentig was hij voorzitter van een commissie die met voorstellen kwam over de toekomst van de Europese instellingen.

Longontsteking

De ex-politicus liep drie jaar geleden een dubbele longontsteking op. Zijn toestand ging sindsdien fel achteruit. Vorig jaar werd hij opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. Zijn vrouw zei toen dat hij niemand meer wilde zien, 'zelfs zijn vrienden niet'.

Tindemans (1922-2014) was eerste minister van twee regeringen in België. Op 11 oktober kondigde hij, naar aanleiding van het in Vlaanderen gecontesteerde Egmontpact over een nieuwe staatshervorming, het ontslag van zijn regering aan met de historische woorden: 'Voor mij is de grondwet geen vodje papier. Ik ga van deze tribune weg, ik ga naar de koning en ik bied het ontslag van de regering aan.' Zijn tegenstanders noemden hem daarna vaak 'de doodgraver van Egmont'.

Tindemans' hardnekkigheid en zijn bevlogen stijl maakten hem bij de bevolking immens populair. Bij de Europese verkiezingen van 1979 behaalde Tindemans een jaar na zijn ontslag dan ook het grootste aantal voorkeursstemmmen in de Belgische geschiedenis, net geen miljoen. Dat leverde hem dan weer de bijnaam 'de man van een miljoen stemmen' op.

Leo Tindemans, foto uit 1978. Beeld anp
Leo Tindemans, foto uit 1978.Beeld anp

In de jaren 80 was hij in vier opeenvolgende regeringen, met partijgenoot Wilfried Martens als premier, minister van Buitenlandse Zaken. In 1989 verliet Tindemans de Belgische politiek en koos hij voor het Europese parlement. In 1999 beëindigde hij zijn actieve politieke loopbaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden