Belgische moslima wil geld van de Hema

Een vrouw met hoofddoek bij de Hema-vestiging in Genk Beeld anp
Een vrouw met hoofddoek bij de Hema-vestiging in GenkBeeld anp

Een twintigjarige Belgische moslima wil een schadevergoeding van de Hema, omdat ze werd ontslagen wegens het dragen van een hoofddoek. Dat bevestigde een woordvoerster van de Hema dinsdag naar aanleiding van berichtgeving daarover in de Vlaamse krant De Standaard.

van onze redactie

De vrouw, een autochtone Belgische, werkte als caissière bij de Hema-vestiging in Genk. Toen zij via een uitzendbureau bij de winkel kwam werken, droeg ze nog geen hoofddoek, legde woordvoerder Inge van Baarsen eerder aan NRC Handelsblad uit. Ze kreeg wel toestemming van het bedrijf om, nadat ze zich bekeerd had, een hoofddoek te gaan dragen, maar uiteindelijk leidde dat tot te veel negatieve reacties van klanten.

De moslima weigerde echter haar hoofddoek af te doen. In februari werd daarom haar contract niet verlengd. De Hema bood haar wel een baan in het magazijn aan, maar die weigerde ze. Het centrum voor Gelijkheid van Kansen en Rascimebestrijding heeft zich over de zaak gebogen. De zaak leidde tot veel ophef in België: in Genk werd een protestmars gehouden om het beleid van de Hema aan te klagen.

Hema-worst

In maart riep Filip Dewinter Vlaanderen op om massaal aan de Hema-worst te gaan. Hij noemde de beslissing vande winkelketen om de vrouw met hoofddoek in kwestie te ontslaan 'moedig' en 'terecht'. Wat hem betreft kan juist het dragen van een hoofddoekje worden gezien als een vorm van disciriminatie, niet het ontslag.

De Hema wil nog niet ingaan op de schadevergoeding die de moslima eist, maar het bedrijf reageerde eerder door te zeggen 'zich te schikken naar de cultuur en gewoonte van België'.

Schoolhoofddoekjes

In België worden religieuze uitingsvormen doorgaans minder geaccepteerd dan in Nederland. In 2009 werd het dragen van een hoofddoek al op zevenhonderd Vlaamse scholen verboden. Het verbod ging op voor ongeveer eenvijfde van het totale aantal scholen in Vlaanderen en gold voor 300.000 leerlingen.

Ook in Nederland staan hoofddoekjes op scholen volop ter discussie. In eerste instantie werd de discussie gevoed met de vraag of scholen eisen mogen stellen aan de manier waarop de doek gedragen wordt. Eind januari besliste de Commissie Gelijke Behandeling al dat dat mag; moslima's op het Gerrit Rietveld College in Utrecht mogen, naar de kledingvoorschriften van de school, alleen een hoofddoek dragen die negentig procent van het gezicht vrijlaat. Dat zou de communicatie bevorderen.

Afgelopen maandag oordeelde een rechter dat het Don Bosco College in Volendam niet-katholieke geloofsuitingen mag verbieden. De 15-jarige leerlinge Imane Mahssan die wel een hoofddoekje wilde dragen en de rechtszaak begonnen was, trok daarmee aan het kortste eind.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden