Belgische minister van defensie weg na rel over bouw villa

Van onze correspondent BRUSSEL - De Belgische minister van defensie, Leo Delcroix, is gisteren afgetreden, nadat hij in opspraak was geraakt door de bouw van een villa in Zuid-Frankrijk. De 45-jarige bewindsman gold in Vlaanderen als 'kroonprins' van de Belgische christen-democratische premier, Jean-Luc Dehaene.

Delcroix is niet de eerste die de regering-Dehaene verliet in verband met duistere financiële zaken.

Eerder al trad, samen met twee vooraanstaande partijgenoten, de Waalse socialistische vice-premier, Guy Coëme, af, in verband met de Agusta-affaire (corruptie bij de aankoop van helikopters), die mogelijk verband houdt met de moord op de politicus André Cools in 1991.

Delcroix verdedigde zich deze week schutterig, en volgens veel kranten volstrekt onvoldoende, na aantijgingen in het weekblad Humo. Het blad onthulde dat de minister van defensie, ondanks eerdere ontkenningen, in het Zuidfranse Bormes-les-Mimomas “door vrienden” een villa had laten bouwen.

Op de vraag waarom hij daarover in het voorjaar gelogen had, zei Delcroix deze week op een persconferentie dat hij geen behoefte had aan een schandaal aan de vooravond van de Europese verkiezingen, in juni.

Bij die verkiezingen haalde hij zo'n 120 000 voorkeursstemmen, ofschoon hij niet op een verkiesbare plaats stond. Voor hij in 1992 minister werd, was Delcroix secretaris van de Christelijke volkspartij (CVP).

Delcroix bestreed de suggestie dat er zwart geld is gestoken in de villa, een protserig quasi-Romeins bouwsel dat paginabreed afgebeeld werd in enkele kranten. Delcroix beweerde dat hijzelf, zijn vrouw, zijn familie en schoonfamilie het benodigde geld bij elkaar gebracht hadden. Het huis zou circa zeven ton waard zijn.

Het aftreden van Delcroix kwam gisteren toch nog onverwacht voor politiek Brussel. De CVP had hem, na de onthullingen in Humo, het voordeel van de twijfel gegeven. Premier en partijgenoot Dehaene moest dit jaar al een groot aantal bewindslieden laten gaan.

Na het aftreden van vice-premier Coëme in de Agusta-affaire raakte de regering de Vlaamse socialist Freddy Willock kwijt aan het Europese Parlement, verruilde Louis Tobback het ministerschap van binnenlandse zaken voor de Leuvense burgemeesterssjerp, en werd minister van buitenlandse zaken Willy Claes, eveneens een Vlaamse socialist, secretaris-generaal van de Navo.

Kort na het aftreden van Delcroix werd gisteren al de naam van zijn opvolger bekend: Karel Pinxten (42), CVP-Kamerlid, voorheen lid van het Europese Parlement.

In de loop van de dag werd hij beëdigd door koning Albert II.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden