Belgische koning praat over doorstart

Liberale voorman Alexander de Croo wekt woede van formateur

Terwijl de Belgische koning gisteren onderhandelaars ontving om een uitweg te vinden uit de formatiecrisis, keek iedereen naar de Belgische rente op tienjarige staatsleningen.

Gisteren overschreed die de grens van vijf procent. Of dat een direct gevolg is van de politieke problemen van een dag ervoor wordt door deskundigen betwijfeld. Maandag ging formateur Elio Di Rupo naar de koning om zijn ontslag aan te bieden. De politieke partijen konden het niet eens worden over de bezuinigingen voor volgend jaar. Maar ook in de weken daarvoor waren de financiële markten België al aan het uittesten.

Blijkt de hogere rente structureel, dan zorgt dat voor hogere lasten, die een deel van de nu voorgenomen bezuinigingen alweer teniet doen. Vorige week kondigde een gefrustreerde aftredend premier Yves Leterme aan dat hij de klus van de begroting wel op zich zal nemen.

Deskundigen wijzen erop dat er nuchter bekeken niet veel aan de hand is. België heeft een 'regering in lopende zaken' die allesbehalve vleugellam is. De demissionaire regering liet zelfs F16-vliegtuigen in Libië gronddoelen bombarderen. België was dit jaar een van de weinige Europese landen met een groeiende economie. De koning heeft maandag het ontslag van Di Rupo niet gelijk aanvaard. Albert II heeft gisteren vertrouwelijk vier onderhandelaars gesproken. Vandaag ontvangt hij nog de voorzitters van zowel de Franstalige als de Vlaamse liberale partij. Vooral de laatste krijgt de schuld van het opnieuw stuklopen van de onderhandelingen. De liberale voorman Alexander De Croo zou zondag over een voorstel dat Di Rupo op tafel legde, al te snerend hebben gezegd dat de 'onderhandelingen nu kunnen beginnen'. Terwijl met name de Parti Socialiste van Di Rupo vanuit diens perspectief al heel ver was gegaan met toegevingen. Ook had De Croo zondagavond al aan de pers laten weten dat hij het pakket van Di Rupo niet zag zitten, terwijl de eigenlijke gesprekken nog moesten beginnen. De rustige chemicus Di Rupo schijnt zeer boos te hebben gereageerd.

Naar verluidt roept de koning nu de hulp in van Herman De Croo, de vader van Alexander. Herman is een goede vriend van de koning en een gerespecteerd politicus. Velen vinden hem verstandiger dan zijn 36-jarige zoon, die na een loopbaan als ondernemer, twee jaar geleden voorzitter werd van de liberale Open Vld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden