Belgische koning is officieel 'kwaad' op zoon Laurent om reis naar Congo

De koning van België en zijn jongste zoon Laurent vechten hun ruzie over de omstreden reis van de prins naar Congo, openlijk uit in de media. Koning Albert II laat officieel weten dat hij boos is, terwijl prins Laurent hard uithaalt naar de hofhouding rond zijn vader.

'Wat in de pers verschenen is over het feit dat de koning kwaad is, strookt met de realiteit', aldus een mededeling die het paleis maandag liet uitgaan.

Het paleis communiceert meestal zeer voorzichtig, zeker als het om familiezaken gaat. 'Ongehoord', zo noemde oud-Kamervoorzitter Herman De Croo het communiqué van het hof.

Op de Franstalige publieke radio sloeg de prins terug, vooral naar de hofhouding in het paleis van Laken. "Al dertig jaar willen ze me kwaad doen", aldus Laurent. "Het is gemakkelijk me als een idioot af te schilderen, maar dat ben ik niet."

Oud-premier Wilfried Martens heeft maar één woord voor de reactie van Laurent: 'Ongelooflijk'.

De ruzie draait om de reis die Laurent in maart maakte naar Congo, de voormalige Belgische kolonie die in de negentiende eeuw ontstond als privébezit van koning Leopold II. De verhoudingen liggen zeer gevoelig en daarom raadde zowel koning Albert als premier Yves Leterme de reis van tevoren al dringend af.

Laurent trok zich evenwel niets aan van de goede raad. Hij bezocht enkele milieu- en bosbouwprojecten, maar de reis had ook een uitgesproken politiek karakter. Zo ontmoette hij de Congolese president Joseph Kabila, die zelfs zijn verblijf in Kinshasa betaalde.

In de Belgische politiek gaan stemmen op om Laurents dotatie van ruim 300.000 euro per jaar te stoppen. Ook premier Leterme sluit dat niet uit, als de prins niet in de pas wil lopen. Maar hij heeft Laurent nog niet op het matje geroepen. En ondertussen woekert het conflict voort.

Laurents advocaat zegt nu in een interview met het weekblad Humo dat de prins zelf bereid is af te zien van zijn dotatie. Laurent ontkent dat weer in De Standaard. "Ik denk daar niet aan. Allez, u weet toch hoe dat gaat. Journalisten schrijven om het even wat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden