Belgische justitie nam verdwijning Marokkaanse Loubna niet serieus

Van onze correspondent BRUSSEL - De Belgische justitie heeft naar de verdwijning van de negenjarige Loubna Benaissa, in augustus 1992, formeel niet eens een onderzoek geopend. Sporen en getuigenissen die er waren zijn genegeerd.

Deze klacht legde de familie van Loubna afgelopen weekeinde op tafel bij de parlementaire onderzoekscommissie in de zedenzaak. Van Loubna ontbreekt nog altijd ieder spoor. Het is onzeker of haar verdwijning moet worden toegeschreven aan de bende rondom Marc Dutroux.

De familie Benaissa deed echter dezelfde ervaringen op met de Belgische justitie als de ouders van andere verdwenen kinderen, zo niet ergere. Loubna's verdwijning werd niet serieus genomen, wat de afgelopen weken critici van justitie toeschreven aan haar Marokkaanse afkomst. Loubna's ouders kondigden aan in een later stadium van het parlementaire onderzoek met concrete klachten over het optreden van justitie te zullen komen, maar dan wel achter gesloten deuren.

Zaterdag werd ook de vader gehoord van Eefje Lambrecks, die samen met An Marchal in augustus vorig jaar verdween aan de Belgische kust. Lambrecks bevestigde dat de zaak van An en Eefje door justitie niet ernstig werd genomen gedurende de eerste tien dagen na hun verdwijning. Maar, anders dan Marchal, was Lambrecks positief over wat justitie daarna had ondernomen.

Marchal had vrijdag fel uitgehaald naar het gerecht in Luik dat volgens hem medewerking aan zoekacties naar An en Eefje had geweigerd. Lambrecks heeft zich steeds gedistantieerd van Marchals kritiek, en deed dat zaterdag voor de parlementaire onderzoekscommissie opnieuw. Lambrecks vertelde dat hij er zelfs in was geslaagd kopieën van delen van Eefje's dossier te krijgen, zij het tegen betaling van tweeduizend gulden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden