Belgische gangsters zijn politiemacht te snel af

Van onze correspondent

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd het politiebureau in het Brusselse Laken vanuit een auto onder vuur genomen. Ooggetuigen zagen vier daders die ondermeer een granaat in de kamer van de hoofdcommissaris schoten. De aanval wordt gezien als een verwarde poging Philippe Lacroix te bevrijden. Lacroix, lid van de beruchte bende van Haemers, ontsnapte een week geleden samen met Basri Bajrami en Murat Kaplan uit een Brusselse gevangenis na een spectaculaire gijzelingsactie.

Vier dagen genoot Lacroix van zijn vrijheid. Vrijdagavond werd hij in Brussel gearresteerd. Lacroix zat in een Renault 5. Eenzelfde wagen was even tevoren gebruikt bij een overval op een warenhuis. Lacroix bleek met die overval niets van doen te hebben. De agenten die hem inrekenden kregen pas later door met wie zij van doen hadden.

Lacroix werd afgevoerd naar het politiebureau van Laken. Toen dat enige uren later onder vuur werd genomen, was Lacroix al weggevoerd. De politie achtervolgde de aanvallers, het kwam tot een vuurgevecht, maar de daders ontkwamen.

Vermoed wordt dat Bajrami en Kaplan medeverantwoordelijk waren voor de aanval, maar bewijzen ontbreken. De hele zaterdag meldden mensen uit alle delen van de stad dat ze meenden de twee voortvluchtige gangsters gezien hadden. Iedere melding baarde een stoet scheurende politiewagens met loeiende sirenes, tot in het winkelhart van Brussel toe; zonder resultaat.

De gebeurtenissen brengen het schaamrood op de Belgische kaken. Het monsterproces tegen de bende van Patrick Haemers, verdacht van een reeks gewapende overvallen en de ontvoering van ex-premier Van den Boeynants, moest onlangs enkele maanden worden uitgesteld doordat men niet in staat bleek voldoende juryleden te beedigen. Een week later ontsnapten twee leden van die bende, Lacroix en Bajrami, samen met 'ontsnappingsspecialist' Kaplan, uit de gevangenis door vier mensen in gijzeling te nemen, waaronder de hoogste inspecteur van het Belgische gevangeniswezen. Tijdens hun vlucht drongen de gangsters bij diverse mensen binnen om van kleren en auto te wisselen.

De ontsnappers zaten goed in hun wapens. Belgie vraagt zich sindsdien af hoe zij in de gevangenis aan die wapens konden komen.

De ontsnapping, bovenop op een reeks weinig geslaagde optredens van de Belgische justitie, hebben de verantwoordelijk minister, de Waalse christendemocraat Melchior Wathelet aan het wankelen gebracht. De oppositie eist zijn aftreden, maar de regeringspartijen, Vlaamse en Waalse christendemocraten en socialisten steunden Wathelet tot nu toe. Maar bij de Vlaamse christenmocraten ontstond daarover afgelopen weekeind een vinnige discussie. Ondervoorzitter van de christendemocratische CVP Marc van Peel zei dat Wathelet er verstandig aan zou doen op te stappen. Partijbestuur en Kamerfractie van de CVP haastten zich om te verklaren dat Van Peel een persoonlijke mening had geventileerd; de CVP blijft achter Wathelet staan. "Het parlement wordt gegijzeld door de regering" , was gisteren het commentaar van Van Peel op de houding van de regeringspartijen.

Philippe Lacroix heeft over zijn toekomst geen onzekerheid meer. Hoe het proces tegen de bende van Haemers, dat in september eindelijk moet beginnen, ook afloopt, de daden die hij tijdens zijn ontsnapping vorige week pleegde zijn voldoende voor levenslang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden