Belgische actie: Twee auto’s voor de prijs van één

Aanbieding bij de Belgische autoverkoper Cardoen: twee halen, één betalen. Commercieel directeur Ivo Willems legt uit waarom hij juist nu met deze actie komt.

Twee auto’s voor de prijs van één, hoe is het mogelijk?

„Om dat uit te leggen gebruik ik graag de uitspraak van Johan Cruijff: elk nadeel heb z’n voordeel. Het is crisis, iedereen doet negatief, maar er zijn ook zaken te doen. Wij willen een positief signaal geven. Door de crisis zitten de autoproducenten met grote voorraden, vooral in het zuiden van Europa. De crisis is daar al langer gaande. En die auto’s kopen we op voor onze actie.”

Krijgen we bij u twee dezelfde modellen voor één prijs?

„Nee, u koopt een auto uit een geselecteerd aanbod. We hebben honderd nieuwe wagens staan, vanaf 22.800 euro. Dat zijn onder meer een Kia Magenta, een Peugeot 407 of een Fiat Ulysse. Ook duurdere types, zoals een Mercedes E-klasse, tot aan een Range Rover van 50.000 euro. Daarna mag u gratis een keuze maken uit een andere selectie. Daarin vindt u onder andere een Ford Fiesta, een Renault Clio, een Kia Rio of een Fiat Punto. Die wagens zijn nieuw of bijna nieuw – de toppen zijn van de bandjes zeggen we hier – en maximaal 14.000 euro waard. De combinatie kiest u zelf.”

Hoe kunt u hiermee geld verdienen?

„Dat doen we niet, het is een stunt. Maar we lijden ook geen verlies, want we mogen niet onder de kostprijs verkopen. Als het een succes is, komen we weer met nieuwe stunts. Daar staan we om bekend. Het aanbod van auto’s is het probleem niet, veel van de fabrikanten kennen ons al. Tegen hen moeten we nu vooral nee zeggen.”

Hoe staat het met de belangstelling van de klanten?

„Er komen al heel veel mensen kijken. Uit België en ook uit Nederland, Frankrijk en Duitsland. Maar ze kunnen niet reserveren, de actie begint zaterdag pas. De telefoon staat roodgloeiend en de mails zijn nauwelijks meer te beantwoorden.

We krijgen heel wat Nederlandse klanten, de prijs ligt hier in het algemeen iets lager. Maar ik kan niet zeggen hoe groot het voordeel is, dat scheelt per wagen. Als u hier een auto koopt, moet u in Nederland nog wel bpm (aankoopbelasting) betalen. Maar de Nederlandse btw is weer iets lager.”

Is deze actie niet schadelijk voor het milieu?

„Dat heeft nog niemand gevraagd... Nee, het gaat om vervanging. De Europese Unie werkt aan maatregelen om vuile, oudere wagens te vervangen door schone, nieuwere. Bij de auto’s die we weggeven zijn erbij met een zeer lage uitstoot, van 115 gram CO2 per kilometer. Ik denk ook niet dat het wagenpark hierdoor uitbreidt, in deze tijden. Mensen kunnen de tweede wagen weggeven of doorverkopen aan wie ze maar willen. Ongetwijfeld zijn erbij die afspraken maken met de buren, als ze allebei een nieuwe auto nodig hebben. Maar als je wil, mag je hem ook hier bij ons op de parking direct doorverkopen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden