Belgisch postbedrijf verhoogt druk op PostNL

overname | Bpost blijft jagen op de Nederlandse branchegenoot. Een nieuw en verbeterd bod moet PostNL verleiden.

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Het Belgische postbedrijf Bpost geeft de strijd om de Nederlandse branchegenoot PostNL niet op. Met een 'finaal en verbeterd bod' hoopt het Belgische concern een overname alsnog te kunnen afdwingen.

De Belgen hebben hun bod op PostNL licht verhoogd, van 5,65 euro naar 5,75 euro per aandeel. Het zijn vooral de extra toezeggingen die met het nieuwe bod gepaard gaan die de overname kans van slagen moeten geven. Daarmee hoopt Bpost een deel van de zorgen in met name de Nederlandse politiek weg te nemen.

Bpost stelt onder andere voor om aandeelhouders vanaf een bepaald belang het recht te geven een aantal bestuurders voor te dragen. Dat moet ervoor zorgen dat de Belgische staat - meerderheidsaandeelhouder in Bpost - geen absolute controle krijgt over het te vormen fusiebedrijf. Beslissingen van strategisch belang zouden een meerderheid van 75 procent moeten krijgen in de raad van bestuur, waardoor het Nederlandse deel een feitelijk vetorecht krijgt. "Als uitgangspunt zal echter gelden dat besluiten bij consensus worden genomen", aldus Bpost, dat stelt dat de overname 'een nog betere bescherming van de Nederlandse belangen zal bewerkstelligen'.

De directie van PostNL heeft inhoudelijk nog niet gereageerd. Ze noemde het bod 'voorwaardelijk en ongevraagd' waarmee ze weinig moeite doet te verbergen dat het bedrijf niet zit te wachten op een overname. Dat is tegen het zere been van enkele grootaandeelhouders, die zich gisteren tegenover Het Financieele Dagblad beklaagden over die houding. Zij willen dat het bedrijf het gesprek aangaat met Bpost. Maar beleggers lijken weinig vertrouwen te hebben in een overname. Op de beurs noteert het aandeel PostNL ruim een euro lager dan het bod van 5,75 euro.

Wat daarin waarschijnlijk meespeelt is de felle reactie vanuit de Nederlandse politiek. Zowel het parlement als leden van de regering hebben zich al uitgesproken tegen de overname van PostNL. De bemoeienis van de Belgische overheid met Bpost zou het voornaamste bezwaar zijn, maar in Den Haag wordt momenteel ook de Postwet geëvalueerd. Die wet uit 2009 heeft bepaald niet gebracht wat ervan werd verwacht. Vooral consumenten zijn veel meer gaan betalen, terwijl het aantal brievenbussen en bezorgdagen juist terugloopt. Een overname door de Belgen zou betekenen dat Den Haag minder ruimte heeft om de markt zelf vorm te geven.

Meer dan druk kan Den Haag echter niet uitoefenen: PostNL is een beursgenoteerd bedrijf waarvan in eerste instantie de aandeelhouders bepalen wat ermee gebeurt. Wel is er nog de Stichting Continuïteit PostNL die een overname kan blokkeren. Deze stichting kan een meerderheidsbelang in het bedrijf claimen als de zelfstandigheid op het spel staat en zo een overname blokkeren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden