Belgisch-Nederlands concern breekt overnamerecord met bod van 22 miljard

Van onze redactie economie UTRECHT - De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis legt voor 22 miljard gulden de hand op de Generale Bank, de grootste bank van België. De grootste overname in de Nederlandse financiële historie maakt Fortis op vele punten marktleider in de Benelux.

“Iedereen heeft al uitgebreid kunnen meegenieten van wat hieraan vooraf ging”, zei Fortis-topman J. Bartelds gisteren met een knipoog naar de financiële geruchtenmolen die al maanden op volle toeren draait. En hoezeer de directies van beide ondernemingen ook volhielden zich afzijdig te houden van geruchten, om de begerige blik van Fortis richting de Generale kon niemand heen kijken.

Fortis zet zich met de overname van de Generale dan ook definitief op de Europese kaart van grote financiële dienstverleners. Samen met de 27 000 werknemers van de Generale telt het concern straks 62 000 werknemers. Het gezamenlijke balanstotaal van 660 miljard gulden maakt Fortis het vijftiende financiële concern van Europa. In 1997 bedroeg de winst van Fortis 2 miljard gulden, terwijl de Generale Bank 940 miljoen verdiende.

Op de markt voor particulieren was Fortis al de grootste op het gebied van financieel advies en vermogensbeheer. De Generale Bank biedt Fortis een springplank naar Oost-Europa en Afrika. De Belgische bank heeft bovendien een omvangrijk netwerk in Hong Kong.

Ook de Nederlandse tak van de Generale Bank komt in handen van Fortis. Het concern zegt niet bang te zijn dat de bankactiviteiten van de Generale de al bestaande bankactiviteiten van Fortis in Nederland in de weg zullen staan. Waar de Fortis-bank VSBde markt van 'kleine' particulieren bedient, ontfermt de eveneens tot Fortis behorende bank MeesPierson zich over de rijkere particuliere klant. Volgens Bartelds richt de Generale Bank Nederland zich op de middenmarkt en is hij daarom 'het cement tussen VSB en MeesPierson'.

Organisatie

Al sinds de fusie van Amev/VSB en de Belgische verzekeraar AG in 1991 tot Fortis is het concern berucht om de ingewikkeld organisatiestructuur. Die houdt onder meer verband met de afzonderlijke noteringen aan de effectenbeurzen van Brussel en Amsterdam. Fortis wil, zo zegt Bartelds, van beide beurzen blijven profiteren, maar benut de overname wel om de organisatie grondig te wijzigen. Opvallend daarbij is het feit dat de Nederlandse banken worden ondergebracht bij de overgenomen Belgische bank. VSB en MeesPierson komen daardoor samen met de Belgische bank ASLK onder leiding van het Brusselse hoofdkwartier. De afzonderlijke banken blijven wel onder hun eigen naam opereren.

Het Nederlandse Fortis Amev en het Belgische Fortis AG laten hun zorgvuldig gehandhaafde gelijkheidsbeginsel los. Tot nu toe hadden de takken elk 50 procent, maar nu het bancaire gedeelte in België wordt geconcentreerd, mag Fortis AG best een groter deel van het concern in handen hebben, is de redenering. Wel mag dat aandeel niet groter worden dan 70 procent en blijft de raad van bestuur als vanouds uit evenveel Belgen als Nederlanders bestaan.

Volgens H. Hielkema, bestuurslid van Fortis, zullen de gevolgen van de overname zich 'voor 90 procent' in België afspelen. De Belgische vakbonden vrezen een verlies van drieduizend banen. “Dat zou in die orde van grootte kunnen liggen”, geeft Hielkema toe, maar voor harde cijfers is het nog te vroeg. Nederland blijft een ingrijpende sanering vooralsnog bespaard, al moeten er mogelijk vijftien dicht bijelkaar gelegen filialen van VSB en de Generale worden samengevoegd. Vooralsnog is van gedwongen ontslagen geen sprake.

De toekomstverwachtingen maken dat ook moeilijk verkoopbaar. Vanaf het jaar 2002 verwacht het concern dat de winst voor belastingen jaarlijks met zo'n 600 miljoen gulden stijgt. En gecertificeerde aandelen, die het stemrecht van aandeelhouders beknotten, worden helemaal afgeschaft. Daarom noemt Bartelds de transactie 'verdraaid goed'. Het koersverloop van Fortis, gisteren op het Damrak, getuigde nog van weinig beleggersvertrouwen. Het overnamebod van 22 miljard dat met aandelen van het in Brussel genoteerde Fortis AG wordt betaald, maakte geen indruk. Het aandeel kelderde met 4,50 gulden tot 120,40.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden