Belgisch natuurgebiedje hoort binnenkort bij Nederland

Landruil maakt vooral het werk van de Belgische politie een stuk eenvoudiger, ze hoeven niet meer per boot de Maas over

TOM SCHEELE

België ruilt binnenkort een stuk land met Nederland. Waarom? "Omdat dat beter uitkomt", legde Marcel Neven, burgemeester van het Belgische Visé uit. Voor de politie van die gemeente is het stuk grond aan de Nederlandse kant van de Maas al jaren een probleem, vertelde hij aan een verslaggever van persbureau AP.

De Belgen raken weliswaar een natuurgebiedje met de omvang van grofweg vijftien voetbalvelden kwijt, maar het land verlost zichzelf met de ruil ook van een probleem met de juridische zeggenschap over het stukje grond.

De Belgische politie kan nu alleen per boot naar het gebied toe, dat op een landtong grenst aan de Nederlandse gemeente Eijsden. Maar omdat er geen aanlegplaats is, moeten agenten aan wal springen.

Ze kunnen natuurlijk via de weg. Maar dan moet de Belgische politie toestemming vragen aan Nederland en die laat soms te lang op zich wachten.

Drie jaar geleden ontstonden er problemen bij de vondst van een onthoofd lichaam. "Voorbijgangers waarschuwden de Nederlandse politie, maar die kon niks doen en ook wij konden de plek niet snel bereiken", zegt politiecommissaris Jean-François Duchesne.

Alle voorbereidingen zijn inmiddels getroffen, de verwachting in België is dat de parlementen van beide landen dit jaar met de ruil instemmen. "We hadden dit veel eerder moeten doen", zegt Neven bijna twee eeuwen nadat de grens tussen België en Nederland voor het eerst werd vastgesteld. In ruil voor het natuurgebiedje krijgt België een klein stukje land dat vanuit Eijsden gezien aan de overkant van de Maas ligt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden