Belgisch kabinet valt na crisis over Marrakesh-pact

De Belgische premier Charles Michel op bezoek bij koning Filip om zijn ontslag aan te dienen.  Beeld BELGA
De Belgische premier Charles Michel op bezoek bij koning Filip om zijn ontslag aan te dienen.Beeld BELGA

Na een weken­lange crisis is de Belgische regering toch gevallen. Premier Michel toog dinsdagavond naar de koning.

Na een eindeloze struikelpartij is de Belgische regering dan toch gevallen. Premier Charles Michel trok dinsdagavond zijn conclusies nadat de Vlaamse en Franstalige socialisten een motie van wantrouwen indienden in het parlement.

Na het vertrek van de Vlaams-nationalistische N-VA uit de regering, vorige week zaterdag, probeerde de liberaal Michel een doorstart te maken met de rest van zijn centrum-rechtse coalitie. Die minderheidsregering, van zijn eigen Franstalige MR, de Vlaamse liberalen en christen-democraten, heeft slechts 52 van de 150 zetels in het parlement. Michel wilde daarom gelegenheidscoalities smeden om de komende vijf maanden door te regeren, tot de reeds geplande verkiezingen eind mei 2019. Dat pikten de socialisten niet zomaar.

Motie van wantrouwen

Michel deed wel een laatste wanhoopspoging om zijn kabinet te redden. Hij kwam met allerlei handreikingen aan de linkse oppositie: hij wilde met hen praten over het verhogen van uitkeringen en het verlagen van de energieprijzen, net als over klimaat en veiligheid. Het parlement mocht daarvoor zelf wetsvoorstellen doen.

Het maakte geen indruk op de socialisten, die gisteravond hun eerder aangekondigde motie van wantrouwen indienden. Die kon op een meerderheid rekenen, nadat ook de relaties tussen Michels minderheidsregering en ex-coalitiepartner N-VA afgelopen weekeinde verder verslechterden.

De N-VA stapte anderhalve week geleden uit de regering vanwege een hoogoplopende ruzie over het VN-migratiepact, ofwel ‘Marrakesh’. De Vlaams-nationalistische partij, die zich profileert als streng op migratiegebied, was tegen dat pact. De andere coalitiepartners stemden er in Marrakesh mee in.

In eerste instantie leek de N-VA na haar vertrek toch bereid om in sommige gevallen de oude regeringspartners te steunen, zodat gepland beleid nog zou worden uitgevoerd. Maar de partij bleek de huid duur te willen verkopen. Ze eiste onder meer dat er voorbereidingen worden getroffen om België verder op te delen.

De Vlaams-nationalistische partij ijvert nog altijd voor een splitsing van het land, maar had die ambities in de koelkast gezet toen het toetrad tot de regering in 2014.

Koning

Nadat zijn handreiking aan de linkse oppositie mislukte, vertrok Michel naar koning Filip. Die zal het ontslag van de regering in beraad nemen, liet het paleis gisteravond weten. De vraag is of de koning het parlement zal ontbinden of alleen het ontslag van de regering aanvaardt. In het eerste geval moeten er vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven, in het tweede geval kan Michel demissionair door tot de geplande verkiezingen van mei.

Michel en zijn partij zijn, net als een groot deel van de andere partijen in België, geen voorstander van vervroegde verkiezingen omdat dit zou leiden tot een periode van onbestuurbaarheid. In mei zijn er ook verkiezingen voor het Vlaamse en Waalse parlement. Naar verwachting wil niemand tijdens de campagnes voor die verkiezingen compromissen sluiten om een nieuwe Belgische regering te vormen..

Lees ook:

De Vlaams-nationalistische N-VA hoopt met haar houding de steun voor het pact vanuit België te blokkeren

De grootste regeringspartij N-VA ontpopte zich in korte tijd tot rabiaat tegenstander van het pact. De partij voelt daarbij de hete adem in de nek van het uiterst rechtse Vlaams belang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden