Belgisch kabinet Jean-Luc Dehaene krijgt groene licht

BRUSSEL - Belgie heeft een nieuwe regering. Gisteravond, 24 uur nadat de vier regeringspartijen hun goedkeuring gaven aan het akkoord, had de nieuwe premier Jean-Luc Dehaene zijn ministersploeg rond.

Het kabinet van Vlaamse en Waalse christendemocraten en socialisten telt vijftien ministers en een staatssecretaris. Een 'afgeslankte' regeringsploeg; het kabinet van Wilfried Martens dat vorig jaar uit elkaar viel telde zeventien ministers en tien staatssecretarissen.

Negen van de zestien nieuwe bewindslieden maakten ook deel uit van Martens' laatste kabinet, zij het dat sommigen van hen nieuwe portefeuilles hebben.

De Vlaamse christendemocraat Jean-Luc Dehaene, nu eerste minister, was minister van verkeer. Hij brengt enkele nieuwe partijgenoten mee, waaronder Frank Swaelen (defensie) en Stefaan Declerck (landbouw). De Vlaamse socialisten leveren vier ministers. Louis Tobback houdt binnenlandse zaken, maar krijgt er ambtenarenzaken bij. En Willy Claes volgt de christendemocraat Mark Eyskens op op buitenlandse zaken. Claes was in de vorige regering minister van economische zaken. Die portefeuille gaat nu naar de Waalse christendemocraat Melchior Wathelet, die bovendien zijn oude portfeuille (justitie) houdt en vice-premier zal zijn, net als Claes overigens.

Het kabinet Dehaene I kwam tot stand na meer dan honderd dagen formatie. Hoewel het enthousiasme voor het nieuwe kabinet in geen van de regeringspartijen groot is, werd het regeerakkoord op alle vier partijcongressen met ruime meerderheid goedgekeurd.

Discussie was er vooral op de bijeenkomst van Dehaene's eigen CVP, waar de CVP-jongeren zich roerden. Enkele moties, waarin zij inhoudelijke voorwaarden stelden aan regeringsdeelname, werden echter niet in stemming gebracht maar verwezen naar het partijbestuur.

Pagina 5: Profiel van Dehaene

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden