'Belgisch besluit overnemen'

Experts: Kindereuthanasie moet ook in Nederland bespreekbaar zijn

Ook in Nederland zou gesproken moeten worden over mogelijkheden voor kinderen onder de twaalf die euthanasie willen. Dat zegt Eduard Verhagen, kinderarts in Groningen, en woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

Verhagen reageerde gisteren op de verruiming van de euthanasiewet in België. Daar heeft het parlement ingestemd met een wetswijziging waardoor het ook voor kinderen jonger dan twaalf mogelijk wordt om euthanasie te krijgen.

Voorwaarde voor euthanasie is dat de kinderen wilsbekwaam zijn en binnen afzienbare tijd zouden te komen overlijden. Verhagen: "Dat vind ik een goede ontwikkeling. In Nederland vinden we ook dat kinderen wilsbekwaam moeten zijn, maar laten we dat bepalen door een leeftijdsgrens. Ik begrijp dat ze in België zeggen: dat is arbitrair. Ze stellen liever zelf vast of een kind de consequenties van het verzoek overziet."

Verhagen, die benadrukt op persoonlijk titel te spreken, en niet namens de NVK, zegt het onderwerp binnen de vereniging op de agenda te willen zetten. Haast heeft dat volgens hem niet, omdat het niet vaak voorkomt dat kinderen jonger dan twaalf om euthanasie zouden vragen. Verhagen wil eerst kijken wat de ervaringen in België zijn, zegt hij.

Nu is het in Nederland zo geregeld dat artsen het leven van een kind tussen één en twaalf niet actief mogen beëindigen. Doen ze dat, en komt dat uit, dan kunnen ze een strafzaak verwachten. Dat is nog nooit gebeurd. Maar of dat betekent dat het niet voorkomt? Omdat het niet mag, is het denkbaar dat artsen het niet melden. Dick Willems, hoogleraar medische ethiek, vindt dat een situatie die eigenlijk niet kan. Willems was de voorzitter van de commissie die onlangs een nieuw protocol voor de levensbeëindiging van pasgeborenen (tot één jaar) opstelde. Volgens hem zou er ook een commissie moeten komen die dit gaat oplossen. "Dat we die grens op twaalf hebben gelegd, is vreemd. Sommige kinderen van elf zijn wel wilsbekwaam, terwijl anderen van dertien dat niet zijn. Het is logisch dat ze die grens in België hebben laten vallen."

Vijf gevallen bekend van jeugdeuthanasie
Volgens zowel Verhagen als Willems is het niet ondenkbaar dat artsen in Nederland ooit het leven van een twaalfminner op verzoek actief hebben beëindigd, maar zijn er geen cijfers over omdat er simpelweg nooit goed onderzoek naar gedaan is.

Voor kinderen boven de twaalf zijn cijfers over actieve levensbeëindiging bekend: dat is sinds de inwerkingtreding van de euthanasiewet in 2002 vijf keer gebeurd. Maar voor kinderen tussen de een en de twaalf jaar zijn er geen cijfers, zei minister Schippers in januari nog op vragen van VVD-Tweede Kamerlid Ockje Tellegen. Maar omdat het niet mag, zouden artsen het waarschijnlijk ook niet melden. Eens in de paar jaar komt er toch wat helderheid als ze anoniem geïnterviewd worden. Toen in 2007 172 kinderartsen werden ondervraagd, gaf 21 procent aan weleens een verzoek van een kind om euthanasie te hebben gehad. Van alle kinderartsen hadden er vijf weleens euthanasie uitgevoerd. Of hier kinderen jonger dan twaalf tussen zaten, blijkt niet uit het onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden