België wil tasverbod op festivals

Archieffoto: festivalbezoekers op Lowlands in 2015. Beeld EPA
Archieffoto: festivalbezoekers op Lowlands in 2015.Beeld EPA

De voorzitter van de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen, Jan Briers, heeft opgeroepen tot een verbod op tassen bij festivals in België, zoals dat in voetbalstadions ook geldt sinds de aanslagen in Parijs. In Nederland is vooralsnog geen sprake van een verbod.

Charlot Verlouw

In België gaan de organisatoren van de grote festivals maandag in overleg over de veiligheidsmaatregelen. Het grootste risico lopen bezoekers volgens Jan Briers bij de ingang van festivals, als mensen zich bij de controle ophopen.

Nederlandse festivals overwegen de maatregel vooralsnog niet. Bente Bollman, woordvoerder van Lowlands, zegt dat de huidige controles voldoende zijn. Dat geldt ook voor het controleren van mensen bij de ingang. "We hebben verschillende manieren om de menigte onder controle te houden." Maar welke manieren dat zijn, wil Bollman niet zeggen.

Ook Pinkpop denkt vooralsnog niet aan een verbod. Organisator Jan Smeets: "Bezoekers mogen al bijna niks meenemen, tenzij ze gaan kamperen natuurlijk." De organisatie moet eventuele extra veiligheidsmaatregelen nog bespreken. "Als zo'n verbod uitvoerbaar blijkt, zullen we het overwegen. Maar ja, je kunt als terrorist ook gewoon de Albert Heijn binnen lopen."

Gratis festivals
De Vereniging voor Nederlandse Poppodia en -Festivals ziet ook niets in een tassenverbod. "Mochten de richtlijnen vanuit het Nationaal Centrum Terrorisme Bestrijding veranderen, dan passen we ons advies natuurlijk aan", zegt een beleidsmedewerker.

Festivals bepalen hun eigen veiligheidsmaatregelen. De gratis toegankelijke Bevrijdingsfestivals die over twee weken weer losbarsten, staan wellicht voor een grotere uitdaging. "Ik kan me voorstellen dat gemeenten bezoekers van de gratis festivals oproepen geen tassen mee te nemen."

De organisatie van het Bevrijdingsfestival in Wageningen overweegt zo'n advies niet. "Er komen toch vaak dagjesmensen naar de festivals. 's Avonds wordt het wat kouder, dan neem je een extra jas of vest mee", zegt Ed Dunrese. Hij benadrukt dat er voldoende controle is bij de toegangswegen van het festival. "Net als elk jaar."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden