België wacht paarse regering

BRUSSEL - De Belgische verkiezingen hebben de extreme partijen in het land gisteren flink opgeschud. De kiezers veegden de Groenen bijna geheel van de kaart, het extreemrechtse Vlaams Blok brachten zij op winst. Overwinnaars zijn de sociaal-democraten. Een paarse regering ligt in het verschiet.

De Vlaams groene partij Agalev verwierf vier jaar geleden een plaats in de landsregering, maar moest die rol gisteren in de verkiezingen voor kamer en senaat bekopen met een afgang zonder weerga. In bijna alle provincies zakte de partij onder de 'kiesdrempel' van vijf procent, wat betekent dat uit die regio's geen afgevaardigden naar het parlement gaan. Alleen in Leuven oversteeg Agalev de kiesdrempel, waardoor de partij slechts één enkele zetel lijkt te kunnen claimen in het parlement. De Waalse groene partij Ecolo zakt van 11 naar 5 zetels.

Grote winnaars zijn de sociaal-democraten. Zowel het Nederlandstalige kartel van de partijen SP.A en Spirit als de Waalse Parti Socialiste zetten het charisma van hun leiders om in een klinkende winst. Naar verwachting gaan de Vlamingen van veertien naar 23 zetels, en de Walen van 19 naar 24 zetels in het parlement. De Vlaamse en Waalse liberalen konden elkaar eveneens feliciteren. De Nederlandstalige VLD van premier Guy Verhofstadt gaat van 23 naar 25 zetels, de Waalse MR van minister van buitenlandse zaken Louis Michel gaat van 18 naar 21 zetels.

De liberale premier Guy Verhofstadt zinspeelde gisteren al op de vorming van een paarse coalitie, een regering van liberalen en sociaal-democraten. Dat was niet alleen een duidelijke boodschap aan de groenen, maar ook aan de christen-democraten. Die leden een licht verlies, maar hebben alleen in Vlaanderen een solide 21 zetels. In Wallonië is hun aanhang vanouds veel minder, en volgens Verhofstadt zijn zij 'definitief onttroond'.

Dat geldt ook voor het Vlaams Blok, want geen van de partijen wil met deze extreemrechtse partij in zee. Maar deze principiële houding werd er gisteren opnieuw niet makkelijker op. Het blok gaat van zeven naar acht zetels en claimt daarmee de tiende verkiezingsoverwinning op rij. Dat succes wordt op landelijk niveau genuanceerd door het feit dat Waals extreemrechts, het Front National, geen winst boekte en alleen zijn ene zetel behoudt.

De alliantie van de Arabisch Europese Liga (AEL) van Dyab Abou Jahjah met de extreemlinkse verzetspartij Pvda bleef ruim onder het procent. In totaal stonden 150 zetels op het spel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden