België start onderzoek naar constructies in belastingparadijzen van ING

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

De Belgische minister van financiën Johan van Overveldt heeft een onderzoek aangekondigd naar de activiteiten van ING. Uit berichtgeving van onder andere Trouw en het FD blijkt dat een bijkantoor van ING België in Genève jarenlang rijke Russische ondernemers uit de energiesector heeft geholpen aan bankrekeningen voor hun bedrijven in belastingparadijzen.

In België is verbolgen gereageerd op de berichtgeving. ING verklaarde ruim twee jaar geleden nog voor een parlementaire ondervragingscommissie dat de bank niet wilde meewerken aan constructies in belastingparadijzen voor particulieren. De Belgische fiscale opsporingsdienst BBI gaat nu onderzoek doen naar de dienstverlening van ING in Zwitserland.

Parlementslid Roel Deseyn, ondervoorzitter van de commissie die onderzoek deed naar de Panama Papers, noemt de nieuwe bevindingen ‘een beetje wrang’. In de Belgische krant De Morgen stelt hij: 'ING verklaarde tijdens de hoorzittingen binnen de commissie dat ze op geen enkele manier meewerkten aan dergelijke praktijken. Nu blijkt dat er wel degelijk sprake is van malversaties. Ik wil niemand nu al veroordelen, maar voor mij is het duidelijk dat dit uitgeklaard moet worden in een hoorzitting, waarbij we de top van ING België zullen uitnodigen om uitleg te geven bij deze gegevens.'

Falend beleid

ING liet eerder in een reactie weten dat het bijkantoor in Genève onder de zakelijke tak van de bank valt. Maar uit onderzoek van Trouw en het FD blijkt dat er ook klanten bankieren die privétransacties doen, zoals de aanschaf van een luxe jacht. ING wilde niet ingaan op vragen over specifieke klanten.

ING liet vandaag ook weten dat er in de loop van het jaar meer duidelijkheid komt over de eerder gestarte juridische onderzoeken naar de bank. Het Openbaar Ministerie heeft zeker vier onderzoeken lopen naar de rol van ING bij witwassen en internationale corruptie. Deze vier zaken geven volgens een betrokken officier van justitie ‘een representatief beeld van een breed falend beleid' van ING.

Ook de Amerikaanse autoriteiten hebben ING om informatie gevraagd over de klantacceptatie bij de bank, en betrokkenheid bij witwassen en corruptie. De bank gaat ervan uit dat het boetes zal moeten betalen, maar laat nog niet weten hoe hoog die naar verwachting zullen zijn.

Lees ook: Riskante Russische klanten waren welkom bij ING

Uit onderzoek van onder meer Trouw blijkt dat ING-rekeningen zijn gebruikt voor dubieuze betalingen. Een voorbeeld van een betaling waar alarmbellen moeten zijn gaan rinkelen, is de 400.000 dollar die in 2011 van de Russische Sberbank binnenkomt bij ING Genève. Iets later volgt nog eens 500.000 dollar. Het geld is afkomstig van Gunvor, een bedrijf waarin de Russische president Poetin volgens het Amerikaanse ministerie van financiën een geheim aandeel heeft. Gunvor ontkent dat en stelt dat Poetin nooit eigenaar is geweest van het bedrijf, noch op een of andere wijze profiteert van de activiteiten van het bedrijf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden