België splitsen? Niet in onze naam

Vlaamse kunstenaars en intellectuelen verzetten zich tegen het nationalisme en separatisme in hun landsdeel. Gisteravond kwamen ze bijeen in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel, voor de manifestatie ’Niet in onze naam’.

„Artiesten zijn als kanaries in de kolenmijn. Als zij gaan piepen, is het gevaar voor ontploffing nabij.” Dat citaat van regisseur Vital Schraeven illustreert volgens de initiatiefnemers van ’Niet in onze naam’ de ongerustheid onder Vlaamse kunstenaars en intellectuelen over de politiek en de rol die zij kunnen vervullen.

Het is nu tijd om te piepen, want België dreigt te ontploffen. De Vlaams-nationalistische partij N-VA van Bart De Wever heeft de laatste verkiezingen royaal gewonnen met de roep om meer autonomie. De partij is op termijn zelfs voor splitsing van het land en velen vragen zich inmiddels af of de N-VA nog wel een Belgische regering wíl vormen.

„De man in de straat wordt wijsgemaakt dat hij er beter van wordt als België splitst”, zegt actrice Marijke Pinoy. „Dat betekent de dood in de pot voor artiesten. Wij willen grenzen doorbreken, in het buitenland merken we dat we goed ontvangen worden vanwege de diversiteit.”

Bekende Vlamingen als cabaretier Wim Helsen en de schrijvers Dimitri Verhulst, Tom Lanoye, Kristien Hemmerechts en Geert van Istendael deden mee in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Er was muziek, poëzie, ballet en videokunst. Franstalige kunstenaars en intellectuelen hebben zich ook aangesloten bij de manifestatie, met als motto ’solidariteit maakt een cultuur groot’.

Maar de roep om solidariteit ligt gevoelig in Vlaanderen, want dat klinkt meteen als financiële steun van het rijkere landsdeel aan de werkloze Walen. Op internet is het commentaar niet van de lucht. Reaguurders hekelen de ’linkse kunstenaars die Vlaanderen verraden’.

„Dat is heel jammer”, zegt Pinoy. „Wij zijn niet partijpolitiek, we willen niet alleen maar ergens tegen zijn, wij willen de discussie opentrekken. We zijn voor een constructieve dialoog tussen alle Belgen.”

De initiatiefnemers zijn niet de enigen die geschrokken zijn van de verruwing van het politieke debat in Vlaanderen. Ook de liberale econoom Paul De Grauwe klaagde recent via Twitter over de ’haat e-mails’ die hij kreeg na een betoog dat de Vlamingen materieel weinig opschieten met de splitsing.

Actrice Marijke Pinoy wil liever over de tweedeling Vlaanderen – Wallonië heen stappen. „Ik ben zeer bezorgd over het tegenover elkaar plaatsen van twee groepen, om zo een eigen identiteit te ontwikkelen. Die beknotting en dat cynisme vind ik heel belemmerend, ook als je hier kinderen opvoedt.”

En België is meer dan de twee landsdelen die politiek tegenover elkaar staan. „Ik ben ook erg betrokken bij Brussel, het gedeelde hart van Vlaanderen en Wallonië”, zegt Pinoy. „We moeten zorg dragen voor dit land, dat erg de moeite waard is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden