België-Nepal / Naïviteit rond een burgeroorlog

BRUSSEL - De Belgische vice-premier Magda Aelvoet is slachtoffer van haar eigen onhandigheid. De minister van volksgezondheid en milieu, lid van de Vlaamse groene partij Agalev, heeft ontslag genomen omdat ze het uiteindelijk niet eens is met de uitvoer van Belgische wapens naar Nepal. Ze had niet opgelet toen het kabinet daarvoor op 11 juli een vergunning verleende.

door Bert Schampers

Aelvoet (59) was bij de ministerraad aanwezig, maar ze had haar mond niet opengedaan, werd vaak weggeroepen en was er met haar hoofd niet bij.

Nadat wapenproducent FN vorige week had laten weten dat het een bestelling had voor de levering van 5500 automatische wapens, kreeg Aelvoet de pers over zich heen. Toen bovendien ook het land van bestemming -Nepal- uitlekte, stond zij met de mond vol tanden.

Hoe was het mogelijk dat de minister van een partij die kritisch hoort te staan tegenover wapenleveringen en mensenrechten, niet bij de les was? Isabelle Durant, minister van verkeer en lid van de Franstalige groene partij Ecolo, had wel haar bedenkingen over de wapenvergunning. Maar uiteindelijk ging zij, net zoals alle andere ministers, akkoord. Durant ziet nu geen reden om ook af te treden.

Aelvoet zei gisteren dat niemand haar onder druk heeft gezet en dat het haar persoonlijke beslissing is om af te treden. De doorslag gaf het bericht dat eerder dit jaar Duitsland een wapenvergunning voor Nepal had geweigerd aan een producent.

De minister bleek ook niet op de hoogte van het feit dat het kabinet in haar aanwezigheid exportlicenties had goedgekeurd voor onderdelen voor F16-vliegtuigen, bestemd voor Pakistan en India.

Naarmate de discussie over de politieke besluitvorming toenam, besefte Aelvoet dat het verlenen van een exportvergunning voor wapens aan Nepal eigenlijk niet in overeenstemming te brengen was met haar geweten.

De Belgische kamer van volksvertegenwoordigers vergadert morgen over de kwestie-Nepal. Minister van buitenlandse zaken Michel verdedigt de wapenuitvoer, ondanks een negatief advies van zijn ambtenaren. Vorige week was nog op de website van zijn ministerie te lezen dat er in Nepal een burgeroorlog gaande is. Inmiddels is Nepal volgens Michel een democratie geworden en dienen de wapens om de strijd aan te gaan met de maoïstische terroristen.

Aelvoet is sinds 1979 lid van de partij Agalev (Anders Gaan Leven). Zij was eerder kamerlid en lid van het Europees parlement. Na de kippencrisis en de daaropvolgende verkiezingen werd ze in juni 2000 minister van milieu, volksgezondheid en consumentenzaken. Ze stond aan de wieg van het Belgische voedselagentschap, dat de kwaliteit van het voedsel bewaakt.

Maar bij een aantal incidenten rond veevoeder kwam ze slecht uit de verf. Vorige maand nog verbood ze fluortabletten, omdat die schadelijk zouden zijn voor het zenuwstelsel. In België en de buurlanden stuitte die beslissing op onbegrip. De minister kon niet goed uitleggen waarom precies fluor plots zo slecht was voor de gezondheid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden