België moet dringend op zoek naar doortastende regering

De regering Leterme is gevallen, maar het is volstrekt onduidelijk hoe België verder geregeerd moet worden. Een doortastende regering is volgens alle betrokkenen hard nodig om de economische crisis aan te pakken.

Van onze correspondent

Toen Yves Leterme gisteren aan het einde van de dag aankondigde dat hij toch opstapte, barstten de speculaties los. Alle partijen erkennen dat een nieuwe regering snel aan de slag moet, al is het maar om de zaak-Fortis goed af te ronden.

De eerste vraag is of er verkiezingen uitgeschreven moeten worden. Dat is formeel niet nodig, er kan ook een nieuw kabinet gevormd worden vanuit het zittende parlement. Maar dan beginnen de problemen.

De keuze aan partijen is beperkt: Aan Vlaamse zijde willen de socialisten niet meedoen en niemand wil het extreem-rechtse Vlaams Belang erbij hebben. Dus blijven christen-democraten en liberalen tot elkaar veroordeeld.

Aan Franstalige kant willen juist bijna alle partijen meedoen, omdat ze elkaar de macht niet toevertrouwen. Dat betekent dat dezelfde partners weer met elkaar om de tafel moeten, eventueel met de Groenen erbij. „Maar het zou zeer ongeloofwaardig zijn als dezelfde mensen in dezelfde samenstelling terugkomen”, zegt de Gentse politicoloog Carl Devos.

Nieuwe gezichten zijn alleen al gewenst om het vertrouwen tussen de rechterlijke macht en de politiek te herstellen. Dat is ernstig geschaad door de crisis die tot het ontslag van de regering-Leterme heeft geleid.

Minister van justitie Van Deurzen, die gisteren als eerste besloot op te stappen, wees direct beschuldigend naar de magistraten. Hij suggereerde dat zij bewust de politiek wilden beschadigen. „Dat zal de geschiedenis uitwijzen”, aldus Van Deurzen.

Politieke commentatoren zien een lichtpuntje: de crisis kan leiden tot een hervorming van de Belgische justitie, die intern is verdeeld. Zo werd ook de politie hervormd na de affaire-Dutroux.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden