België moet Ceta-blokkade deze week zien weg te nemen

Cecilia Malmstrom (l) in gesprek met de Belgische minister van buitenlandse zaken Didier Reynders, voorafgaand aan de vergadering in Luxemburg. Beeld anp

België heeft van de andere EU-landen nog een paar dagen de tijd gekregen om definitief 'ja' te zeggen tegen het handelsakkoord met Canada (Ceta). De geplande goedkeuring daarvan deze maand is onzeker geworden door verzet van de Belgische regio Wallonië, waar het parlement zich vrijdag tegen het verdrag keerde. Ook een ingelaste, taaie vergadering van de EU-handelsministers, vandaag in Luxemburg, veranderde niets aan deze impasse.

"Er is nu een akkoord met 27,6 landen in de EU", stelde de Belgische minister Didier Reynders, die duidelijk verlegen zit met de situatie. Hij kon zijn Europese collega's niet geruststellen in Luxemburg. Weliswaar is de Belgische centrum-rechtse regering waarvan Reynders deel uitmaakt vóór Ceta, maar in België is internationale handel een zaak voor de regio's en taalgemeenschappen. Vlaanderen is akkoord, maar Wallonië niet. Daardoor kon Reynders geen handtekening zette namens zijn land.

De extra ministerraad van vandaag was eigenlijk georganiseerd om namens alle 28 landen een definitief stempel te zetten op Ceta, waarna volgende week donderdag feest kon worden gevierd tijdens een EU-Canada-top in Brussel. Daarvoor is ook de Canadese premier Trudeau uitgenodigd, maar die zal alleen komen als de EU zich eensgezind achter Ceta schaart.

Europees Commissaris Malmström (handel) zette de Belgen in subtiele bewoordingen voor het blok. Komende vrijdag, als de Europese regeringsleiders zich over de Ceta-kwestie buigen tijdens hun top in Brussel, moet er politieke duidelijkheid zijn. "Onze Canadese vrienden moeten tegen die tijd weten of ze hun tickets moeten boeken", zei Malmström, verwijzend naar de Brusselse bijeenkomst met Trudeau op de 27ste.

Koortsachtig overleg

De afgelopen dagen heeft al koortsachtig overleg plaatsgevonden tussen autoriteiten uit Wallonië, de Belgische federale regering en de Europese Commissie om tot een oplossing te komen. Volgens Malmström is een deel van de Waalse bezwaren tegen het handelsakkoord met Canada al weggenomen met een 'interpretatieve verklaring' die op verzoek van een zestal andere landen aan Ceta is toegevoegd. Die moet garanties geven op het gebied van onder meer voedselstandaarden en nutsbedrijven die nooit geprivatiseerd mogen worden. Maar voor Wallonië gaat deze verklaring niet ver genoeg.

Minister Lilianne Ploumen van buitenlandse handel toonde zich in Luxemburg 'op zichzelf hoopvol' dat België de zaak de komende dagen intern weet op te lossen. "Het zal niet makkelijk worden, maar het belang is ook groot voor Wallonië."

De ministersvergadering draaide niet alleen om België. Ook Duitsland wilde nog enkele details opgehelderd zien, na een uitspraak van het grondwettelijk hof in Karlsruhe vorige week. Bulgarije en Roemenië hebben nog een voorbehoud omdat Canada nog steeds inreisvisa verlangt van Bulgaarse en Roemeense paspoorthouders.

Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden