België maakt seksisme strafbaar

null Beeld afp
Beeld afp


    De Belgische ministerraad heeft een wetsontwerp goedgekeurd waardoor seksisme expliciet wordt opgenomen in het strafrecht. De wettekst maakt het ook mogelijk dat slachtoffers van seksistische intimidatie of dito gedrag een schadevergoeding kunnen krijgen via een civiele procedure.

redactie

Minister Joëlle Milquet verklaarde dat het besluit een reactie is op de stroom verontwaardiging na de vertoning van de documentaire 'Femme de la Rue' van Sofie Peeters (. Daarin is te zien hoe een jonge vrouw door de straten van Brussel met een verborgen camera wordt gevolgd en wordt lastiggevallen door opdringerige mannen en allerlei verwensingen naar het hoofd geslingerd krijgt. Met het nieuwe wetsontwerp wil Milquet een verdere stap zetten in de strijd tegen seksisme.

Seksisme en discriminatie
De huidige genderwet is beperkt tot de bestraffing van het aanzetten tot discriminatie, geweld of haat van een persoon. Voortaan wordt ook de discriminatie zelf bestraft. Omdat seksisme en discriminatie geen identieke begrippen zijn, komt er een specifieke strafbaarstelling in het strafrechtelijk luik. Het gaat om 'elk gebaar of elk verbaal of ander gedrag, dat uitdrukkelijk tot doel heeft iemand van een ander geslacht te misprijzen op basis van diens geslacht, of dat tot doel heeft hem/haar als ondergeschikt te beschouwen of te reduceren tot zijn seksuele dimensie, wat een ernstige aanslag op zijn/haar waardigheid betekent'.

Schadeloosstelling

Slachtoffers zullen door de wetswijziging kunnen rekenen op een schadeloosstelling. Door die te baseren op een forfaitair systeem wil de minister voorkomen dat daders ervan afkomen met de betaling van een symbolische euro. De bewijslast wordt ook verlicht, en zelfs omgekeerd in geval van terugkerende en vergelijkbare feiten. Om de procedure te versnellen en de schadevergoeding van slachtoffers te vergemakkelijken, zullen slachtoffers een civiele procedure kunnen aanspannen zonder eerst naar de strafrechter te stappen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden