België: lelijk en dik of dik tevreden?

Het valt niet mee om Belg te zijn. Dat vermoedde u waarschijnlijk al, maar het is nu dubbel en dwars bevestigd door de tv. Er wonen de dikste mensen, en het is de lelijkste staat ter wereld. Over dat laatste ging het in 'De wereld draait door'. Aanleiding was een nieuwe serie op Canvas: 'Archibelge, het lelijkste land'.

Die reeks trapte overigens genuanceerd af. Brussel (want daar draaide aflevering één om) is een spiegel van de menselijke ziel, vond schrijver Thierry Demey. "De stad reflecteert de dingen die ons optrekken en die ons neerhalen."

In 'DWDD' legde NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch uit waarom het in zijn vaderland zo'n ratjetoe aan bouwstijlen is. "België is altijd bezet geweest, en daardoor hebben wij totaal geen idee van publieke ruimte. Mijn woning is modern, maar die van mijn buurman is opgetrokken in Oostenrijkse stijl."

Volgens Vandermeersch is het ergste scheldwoord voor een Brusselaar 'architect'. "Omdat zij onze hoofdstad hebben beroofd van haar sociale weefsel en haar identiteit." Auteur Dimitri Verhulst kwam met een praktisch voorstel: "We moeten onze lelijkheid uitventen als toeristische troef."

Waarom is het zo troostend om te kijken naar Vlamingen op tv? Niet alleen omdat zij zo schoon spreken, om het maar even op z'n Vlaams uit te drukken, maar ook vanwege hun berusting, zelfspot en relativering. Ze aanvaarden het menselijk tekort met een gelaten glimlach. "Je kan de aanblik van lelijke bouwkunst vermijden door er zelf in te gaan wonen", klinkt het in 'Archibelge'. Ach, in een land waar 'architect' de ernstigste beschimping is, kan het nooit slecht toeven zijn.

En die obesitas dan, is dat niet erg? Jeroen Pauw presenteerde de laatste WHO-cijfers: Belgische vrouwen dreigen samen met hun Bulgaarse en Ierse seksegenoten uit te groeien tot de dikste mensen ter wereld. Nederland daarentegen bungelt onderaan de statistieken. De tafelgasten in 'Pauw' vatten het onderzoek niet al te zwaar op. "Ach", sprak de Vlaamse presentatrice Margriet Hermans, "elke bekende Vlaming slankt af en schrijft er een boek over, behalve ik. Er zijn vijftig methodes, het is een raadsel hoe wij nog dik kunnen zijn. Pas nog Bart De Wever. Maar die komt ook van de frieten, hè? In 'De slimste mens' kon hij alle snacks van de frituur opsommen."

Bioloog Midas Dekkers gaf geen cent om het onderzoek. "Een beetje wetenschapper vraagt zich bij zo'n onderzoek af wat Belgen, Bulgaren en Ieren nog meer gemeen hebben dan dik zijn. Wel, dat is het katholieke geloof." Waarmee hij zich vergiste, want Bulgaren zijn voor 85 procent orthodox. Hoogleraar obesitas Jaap Seidell, de serieuste van het stel, vond dat de autoriteiten moesten ingrijpen. Wat hier en daar al gebeurt. "Er zijn negentig Amsterdamse scholen waar ze alleen maar water drinken en niet trakteren met verjaardagen", sprak hij tevreden.

Hermans trachtte vanachter haar glas rode wijn ernstig te kijken. Even daarvoor had ze gezegd: "Rijke Belgen gaan naar hoogstaande sterren-restaurants, waar je nauwelijks ziet wat op je bord ligt. Ik ga met honger buiten. En het zijn heel dure schotels." Met smaak herinnerde ze zich de Vlaamse communiefeesten van vroeger: zes gangen.

Eigenlijk valt het best mee om Belg te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden