België laat oude kerncentrale draaien

null Beeld epa
Beeld epa

België versoepelt de plannen om te stoppen met kernenergie. Een oude centrale in het Waalse Tihange mag tien jaar langer openblijven en er komen afspraken om de energievoorziening te verzekeren. Dat compromis heeft de regering van premier Di Rupo gisteren gesloten.

De regering was verdeeld: de socialisten wilden vasthouden aan de zogeheten 'kernuitstap', de liberalen wilden de centrales langer openhouden. Op de achtergrond speelden zorgen mee over de energievoorziening en de werkgelegenheid.

Nu is besloten dat twee oude reactoren in Doel, aan de Schelde vlak bij de Nederlandse grens, zoals gepland in 2015 sluiten. Maar de oude reactor in Tihange, die volgens de oorspronkelijke plannen in hetzelfde jaar moest stoppen, kan blijven draaien tot 2025.

De drie reactoren zijn gebouwd in 1975 en de inspectie heeft al gewezen op de risico's. Tihange, 50 kilometer stroomopwaarts van Maastricht, moet nu beter beveiligd worden tegen overstroming van de Maas.

De nieuwere reactoren in Doel en Tihange moeten op termijn ook sluiten, zodat België helemaal stopt met de productie van kernenergie. Maar de regering houdt wel een slag om de arm: de centrales blijven open als stroomtekort dreigt.

De Belgische netbeheerder Elia heeft eerder gewaarschuwd voor een tekort aan elektriciteit als de centrales sluiten. Duizenden Belgische huishoudens zouden in de winter urenlang zonder stroom komen te zitten. Meer dan 50 procent van de Belgische elektriciteit wordt op dit moment nucleair opgewekt.

Twijfels
Het energiebedrijf Electrabel, eigenaar van de kerncentrales, moet straks concurrentie toestaan. Een vijfde van de totale productie moet door andere leveranciers verkocht worden. Electrabel, dat in handen is van het Franse GDF/Suez, is zeer dominant op de Belgische energiemarkt.

De zogeheten 'kernuitstap' was een besluit van de paarse regering van premier Verhofstadt in 2003, waarin ook de groenen meeregeerden. Maar daarna sloegen in België de twijfels toe: kan het land wel zonder kernenergie?

De kernstroom is relatief goedkoop, omdat de oude centrales zijn afgeschreven. En dat is nu juist een hinderpaal voor de ontwikkeling van groene stroom, zeggen critici. Ook de bouw van nieuwe, schone gascentrales is economisch gezien niet rendabel, zolang Doel en Tihange doordraaien.

De regering Van Rompuy sloot in 2009 een akkoord met GDF/Suez om de oudste drie reactoren tien jaar langer open te houden. Dat akkoord is nooit in wetgeving vastgelegd vanwege de aanslepende politieke crisis in België.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden