België krijgt euthanasiewet

België krijgt de meest liberale euthanasiewet die er in de wereld bestaat. Een voorstel van de zes regeringspartijen maakt euthanasie onder bepaalde voorwaarden niet langer strafbaar. De christen-democratische oppositie is teleurgesteld, de bisschoppen reageren afwijzend.

De ongeneeslijk zieke patiënt staat centraal in het wetsvoorstel, waarover de indieners van zes verschillende partijen in de Senaat het eens zijn geworden. De zieke - meerderjarig en zich bewust van de uitzichtloze situatie - kan zijn arts vragen hem uit zijn lijden te verlossen.

Het verzoek daartoe moet ,,ondubbelzinnig, weloverwogen, herhaald en duurzaam'' zijn. Benadrukt wordt ook dat het gaat om aanhoudende pijn of nood die niet gelenigd kan worden. Het wetsvoorstel vereist niet dat de patiënt in een terminale fase verkeert.

Een tweede, onafhankelijke arts wordt om advies gevraagd. Beide artsen overleggen uiteindelijk samen met de patiënt. De vertrouwensarts doet aangifte bij de officier van justitie na het plegen van euthanasie. Zieken die wilsonbekwaam zijn kunnen worden geholpen indien zij eerder tijdens hun leven in een schriftelijke verklaring om levensbeëindiging hebben gevraagd.

In het wetsvoorstel is sprake van een evaluatiecommissie, die de praktische uitwerking van de euthanasiewet beoordeelt. De coalitiepartners in België dringen bovendien aan op versterking van de palliatieve zorg. Geneesmiddelen die de pijn verzachten worden gemakkelijker verkrijgbaar.

De regeringscoalitie van liberalen, socialisten en groenen wilde behandeling van het wetsontwerp in februari afronden. De christen-democratische oppositiepartijen hadden een eigen voorstel ingediend. Dat bleek echter niet verenigbaar met de ideeen van de coalitie.

,,De CVP is decennia aan de macht geweest en heeft steeds geweigerd dit soort ethische kwesties te bespreken'', zei de liberale senator Jeanine Leduc. Euthanasie zit volgens haar al te lang in de schemerzone.

De kerk reageert huiverig en afwijzend. De bisschoppen betreuren dat de samenleving kiest voor een koele juridische oplossing en niet zoekt naar de diepere zin van het leven. De bisschop van Brugge, Van Gheluwe, verkiest eerbied voor het leven boven het individueel verlangen van patiënten. Hij zei geen vertrouwen te hebben in regelgeving. ,,Ik vind dit een slecht voorstel'', aldus de bisschop.

Ook de juristen zijn niet allemaal even gelukkig met het legaliseren van euthanasie. Door de verbodsbepaling intact te houden, wordt voorkomen dat levensbeëindiging als een normale aangelegenheid wordt beschouwd, zei de Antwerpse docent rechtsfilosofie Maurice Adams gisteren op de VRT-radio.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden