België kan aantijgingen niet meer bijhouden

Van onze correspondent BRUSSEL - Na enkele huiszoekingen worden twee ministers in de media beschuldigd van pedofilie. Tegelijk tovert een regeringscontroleur uit zijn hoge hoed vijftig ministeriële corruptiezaken, die in de doofpot verdwenen. Een dag later blijkt die controleur aan zijn functie geholpen te zijn door een politieke partij. België bijt zichzelf in de staart.

De vergelijkingen met de communistenjacht in de VS van McCarthy waren dit weekeinde niet van de lucht. De Belgische minister van economische zaken, de Waalse socialist Elio di Rupo, trok dit weekeinde fel van leer tegen enkele Vlaamse kranten en de Vlaamse liberale oppositie die hem in verband hadden gebracht met een pedofiliezaak. “Ik weiger ons land te zien verzinken in een ware heksenjacht, McCarthyisme van het ergste soort”, aldus Di Rupo in een verklaring aan het persbureau Belga.

Enkele Vlaamse kranten berichtten zaterdag over huiszoekingen in ministeriële kringen in Brussel. De Standaard voegde aan het bericht toe dat “niet bewezen informatie zou wijzen in de richting van Elio di Rupo”. Justitie bevestigde afgelopen weekeinde de huiszoekingen zonder enig commentaar. De Vlaamse liberale voorman Herman De Croo liet deze kar echter niet voorbijgaan en eiste dat Di Rupo in het parlement uitleg zou komen geven. Dat werd hem door de regeringspartijen niet in dank afgenomen. Socialisten en christendemocraten beschuldigden De Croo van demagogie en weigerden een Kamerdebat over geruchten.

Er gaat in België geen dag meer voorbij zonder dat een magistraat of een politicus in opspraak komt. Tien dagen geleden belandden twee Luikse magistraten in de beklaagdenbank, de een vanwege seksuele relaties met minderjarigen, de ander in verband met geldinzamelingen ten bate van zichzelf. Een week geleden kwam het verzoek van justitie de Vlaamse minister Theo Kelchtermans te horen, naar verluidt in verband met corruptie. En dezer dagen is er niet alleen het nieuws over Di Rupo, maar wordt ook een minister van de regering van de Franstalige gemeenschap genoemd in de pedofiliezaak en is er een waslijst van geseponeerde corruptieschandalen op tafel beland.

Die waslijst werd vrijdag overhandigd aan een onderzoekscommissie van de Belgische senaat door een functionaris van het Hoog Comité van Toezicht, een regeringsorgaan die moet toezien op de handel en wandel van Belgische overheden. Volgens die functionaris zijn zaken systematisch in de doofpot gestopt.

Zijn zwaarste aanklacht betreft minister van landbouw Karel Pinxten. Deze Vlaamse christendemocraat zou zijn huis deels zwart hebben laten optrekken. Bovendien zou Pinxten als burgemeester van Overpelt systematisch milieudelicten door de vingers hebben gezien op een industrieterrein in zijn gemeente. Meer in het bijzonder milieudelicten begaan door gebroeders Bleyen, over wier betalingen meer christendemocraten struikelen; voormalig minister van defensie Leo Delcroix stapte vorig jaar op vanwege zijn Bleyen-villa in Zuid-Frankrijk, en via Bleyen lijkt justitie ook bij de christendemocraat Kelchtermans te zijn beland.

Pinxten ontkent alle aantijgingen en heeft de functionaris die ze uitte voor de rechter gedaagd. Tegelijk wist een Vlaamse krant zaterdag te melden dat die functionaris op zijn post is beland met steun van de Socialistische Partij. De betrokkene ontkent dat niet, verzekert echter dat hij volstrekt onpartijdig te werk gaat, maar verklaart tegelijk dat socialisten en christendemocraten mensen aan baantjes helpen bij zijn Hoog Comité van Toezicht in ruil voor het seponeren van lastige zaakjes.

In België zijn gerucht en feit, schuld en onschuld, vermoeden en bewijs niet meer te onderscheiden. De ontkenningen lopen inmiddels harder dan de aantijgingen. Intussen zwijgt premier Jean-Luc Dehaene in alle talen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden