België is trots op Mathilde

Vergeten is Dutroux, vergeten zijn de corrupte socialistische politici en zelfs de gifkippen zijn verteerd. België heeft een nieuw exportproduct, waarmee het bezig is de lage landen en spoedig daarna de wereld te veroveren. Mathilde is haar naam. Ze lacht, ze straalt en doet iedereen smelten.

Zaterdagavond stonden 500 vips en 1000 gewone Belgen op het paleis van Laken op de eerste rij om de Belgische frau Antje te bewonderen. Ze zag er prachtig uit in een blauw jurkje met diep uitgesneden decolleté. Het verlovingsfeest van kroonprins Filip en Mathilde werd op alle Belgische netten live uitgezonden en ook in de buurlanden gretig bekeken.

Jonkvrouw d'Udekem d'Acoz mag zich vanaf 4 december, de dag van haar huwelijk, prinses van België noemen. Dat is een bijzondere eer, die niet automatisch toevalt aan elke echtgenote van een Belgische prins.

Zaterdagavond was zij de ster van het feest in het paleis van Laken. Dat begon wat stijfjes en zeker de doorsnee van de Belgische samenleving, aangevoerd met bussen en vooraf goed geïnstrueerd, zat aanvankelijk onwennig aan tafel. Maar toen de leden van de koninklijke familie eenmaal gearriveerd waren, kwam iedereen los. De Belgische cider, bier en trappist vloeiden rijkelijk. De koks van het leger hadden gezorgd voor tien buffetten met uitsluitend Belgische producten.

Filip en Mathilde openden de dans op een Engelstalig nummer, een compromis in een land met drie taalgemeenschappen. Dus werd het 'Wonderful tonight' van Eric Clapton. Filip schuifelde onhandig en Mathilde voelde zich behoorlijk opgelaten. De zoen die het ijs had kunnen breken, bleef achterwege.

Maar het was goed zo. De koninklijke familie deed heel gewoon en dat bleek uiteindelijk uitstekende pr. Zelfs de Rode Duivels droegen hun steentje bij door Italië te verslaan. ,,We moeten dit maar elk jaar zo doen'', merkte kamervoorzitter Herman De Croo op. Een volksfeest in de balzalen van Laken.

Nu heeft het Belgische hof een traditie als het op feesten aankomt, maar nooit eerder was een verlovingsfeest live op tv. En achteraf bleek het een goede keuze te zijn geweest om de charmezanger Marc Meersman niet te vragen zijn smakeloze nummer 'Mathilde' ten gehore te brengen. Hij bezingt daarin haar strakke zomerpantalon als uitdrukking van het jeugdige nieuwe imago van het vorstenhuis.

Zaterdag heeft de burgemeester van Brussel de huwelijksaankondiging van het prinselijk huwelijk aan de gevel van het stadhuis bevestigd. Burgers hebben tien dagen de tijd bezwaar aan te tekenen. Maar niemand twijfelt er aan dat Mathilde op 4 december haar veroveringstocht zal vervolgen als prinses van België.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden