België is op weg naar nieuwe regering

Beeld AFP

Bijna anderhalf jaar na de verkiezingen in België, is eindelijk een nieuwe regering in zicht. Vlaamse media verwachten over ruim een week een kabinet onder leiding van de Waalse socialist Elio Di Rupo.

Dit optimisme kon ontstaan nadat de zes mogelijke coalitiepartijen zaterdag een cruciaal akkoord hadden bereikt over de begroting en hervormingen op sociaal en economisch gebied. De Vlaamse en Franstalige socialistische, christendemocratische en liberale partijen hadden onder leiding van formateur Di Rupo ruim 18 uur ononderbroken onderhandeld.

Na het akkoord vroeg de Belgische koning Albert de formateur zo snel mogelijk een regering te vormen. De vorst verklaarde verheugd te zijn over de overeenkomst.
Maandag had het er nog somber uitgezien. Di Rupo wilde ermee kappen omdat de liberalen meer hervormingen en besparingen eisten, en minder belastingen. Uiteindelijk bleek een compromis toch mogelijk.

Dit akkoord zal de eisen van de Europese Unie met glans doorstaan, stelde de voorzitter van de Vlaams-liberale Open Vld, Alexander De Croo. ,,Mijn partij heeft het hard gespeeld, maar we hebben nu een begroting die meer bespaart dan belast.''
Er lag veel druk op de onderhandelingen. De rente op Belgische staatsobligaties steeg tot 5,93 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) verlaagde vrijdag nog de kredietwaardigheid van België.

,,Dit akkoord is het gevolg van vijf weken keihard onderhandelen, maar ik geef toe dat ook de financiële crisis de druk heeft verhoogd'', aldus voorzitter Wouter Beke van de Vlaamse christendemocraten. ,,Iedereen zal het wel voelen, zo zullen we allemaal langer moeten werken.''

Huidig demissionair premier Yves Leterme verwacht niet dat België onmiddellijk het vertrouwen van de markten terugwint, ondanks het stevige akkoord. De lange formatie zal toch haar sporen achterlaten, stelde hij.

Di Rupo begon in mei met zijn formatie, nadat eerder pogingen van hemzelf en andere politici op niets waren uitgelopen. Hij bereikte op veel gebieden al succes, zoals bij de staatshervorming. Soms waren het dossiers waarover eerdere regeringen waren gestruikeld.

Di Rupo kan nu de eerste Franstalige en Waalse premier worden sinds de jaren 70. Maandag gaan de onderhandelingen verder over de laatste loodjes (asiel, migratie en justitie).


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden